Schoolpleinen in de regio moeten plots groen zijn, 'kinderen moeten weer leren ontdekken'

Schoolpleinen in de regio moeten plots groen zijn, 'kinderen moeten weer leren ontdekken'

Een betegeld plein, voetbalgoal en een zandbak. De basisingrediënten voor een schoolplein. Maar dat verandert. Schoolpleinen moeten plots groen worden. De provincie biedt zelfs duizenden euro's subsidie per school aan. Maar waarom?

De Theo Thijssen in Zutphen is één van de scholen die een subsidie heeft aangevraagd. "Als school staan we voor onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren", vertelt directeur Anje Bechtel. "Dat doen we in school, maar buiten eigenlijk helemaal niet."

Tegels

Dat wil de school echter wel. Daarom moet het 'ouderwetse' schoolplein uit de weg. "Buiten hebben we tegels, daar kun je wel iets op ontdekken, maar niet veel. Met het groene schoolplein moeten kinderen zelf meer gaan ontdekken en spelen."

"Daar komt namelijk geen dak op"
schooldirecteur Anje Bechtel

Er blijven wel wat tegels liggen, maar er komen ook zones met gras, zand en water. Aangevuld met natuurlijke speelelementen zoals een boomstam of wilgentakken. Wanneer het af is? "Nooit. Het schoolplein is altijd in ontwikkeling. Met wilgentakken kunnen ze bijvoorbeeld een hut bouwen, of een dak op het speelhuis. Daar komt namelijk geen dak op."

Beeldschermen

Maar waar komt de opmars van het groene schoolplein vandaan? "We willen de kinderen uitdagen. Ze zitten steeds meer achter de computer." Op het oude tegelplein worden nog weinig creatieve spelletjes gespeeld. "Het blijft bij tikkertje, voetbal en verstoppertje."

Met het groene plein wil de school de kinderen meer uitdagen. "Vroeger waren de kinderen meer buiten, dus was het minder nodig. De kinderen van tegenwoordig hebben misschien wat meer uitdaging nodig dan vroeger", aldus Bechtel.

Subsidie

De Theo Thijssen is één van de drie scholen in Zutphen die een subsidie heeft aangevraagd bij de provincie. Twee scholen in Brummen en Lochem hebben ook plannen voor een groen schoolplein. De subsidie van de provincie bedraagt maximaal 17.500 euro per school.

Een school moet zelf minimaal 25 procent van de kosten betalen of regelen met andere geldschieters als een gemeente. In Zutphen is er vertrouwen dat het goedkomt. "Er moeten nog wat subsidies binnenkomen, maar het moet lukken. Eind dit kalenderjaar kunnen we dan aan de slag."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.