(Onschuldige) mensen in de Zutphense gevangenis dit weekend

  •  De deuren gingen open
  •   13 mei 2019 - 07:45
  •  

ZUTPHEN - Onschuldig zijn maar toch in de gevangenis belanden! Een grote groep mensen heeft dat dit weekend meegemaakt tijdens de open dag van de PI Achterhoek. 

Opnieuw opende de bajes haar deuren voor geïnteresseerde burgers. Want wat eten gedetineerden? Wat doen ze allemaal? En hoe groot is zo’n cel nou? Op die vragen werd antwoord gegeven.

Lees verder onder de foto... 

Directeur Danny Vette.

De nieuwe directeur, Danny Vette, opende de rondleiding. Hij liet een kleine telefoon zien die de gevangenis binnengesmokkeld wordt. Deze is 6 centimeter groot. 

Dagbesteding

Wat volgens de bezoekers het meest interessant was is wat de ‘boeven’ doen als tijdverdrijf. Ze kregen een kijkje in de wasserette waar gewerkt wordt. Ook is er een werkplaats. “Ze leren metaal lassen. En dit doen ze niet voor niks! Ze krijgen een certificaat als we weer terugkeren in de maatschappij”, wordt uitgelegd. 

Op de houtafdeling mogen de gedetineerden schuttingen en pallets in elkaar zetten. Ook is er een afdeling waar kattenvoer ingepakt wordt. “Doen ze dat allemaal vrijwillig”, wordt er gevraagd? Nee, is het antwoord. “Ze krijgen ongeveer 76 cent per uur. Er is ook een voorman, die verdient het dubbele.” Werken in de gevangenis is tegenwoordig wel anders. Ze verrichten namelijk productieve arbeid. Het beeld van wasknijpers in elkaar zetten is ouderwets. 

Lees verder onder de foto... 

Tekst in de deur van een cel.

Werknemers gezocht

Er werd ook nog een oproep gedaan! Ze zoeken mensen die willen werken in de gevangenis. En dan natuurlijk niet in de houtzagerij voor 76 cent per uur. Maar als medewerker van de PI zelf. Ze zoeken personeel, en vragen geïnteresseerden zich te melden. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.