Kinderen van de Kennedyschool leggen een krans.

Joodse gemeenschap herdenkt honderden Zutphense oorlogslachtoffers

ZUTPHEN - De Joodse gemeenschap van Zutphen heeft vrijdagmiddag ruim 450 leden herdacht. De honderden slachtoffers kwamen tussen 1940 en 1945 om het leven door het Duitse schrikbewind. Velen stierven op een gruwelijke gewelddadige manier. Jaarlijks wordt daarbij stilgestaan.

Loco-burgemeester Laura Werger was aanwezig bij de herdenking. "Alleen al in Zutphen vonden ruim 400 leden van de Joodse gemeente de dood door het Duitse schrikbewind. De Joodse gemeenschap in Zutphen telde voor de oorlog meer dan 500 leden. Slechts enkele tientallen overleefden de verschrikkingen en keerden terug naar Zutphen. Het ooit bloeiende Joodse leven van voor de oorlog was voorgoed voorbij." vertelde ze tijdens haar toespraak. "Daar staan we vandaag bij stil en dat herdenken wij. Dit doen we al ruim 70 jaar én dat moeten we blijven doen. Het gaat er om dat we niet vergeten. Toen niet, nu niet en straks niet. Dat geldt specifiek voor de Tweede Wereldoorlog en wat het met u heeft gedaan."

Kinderen van de John F. Kennedyschool, die het monument op de Joodse Begraafplaats hebben geadopteerd, waren aanwezig om gedichten voor te dragen en een krans te leggen. De aanwezigen hebben een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken.

Vanwege de sjabbat, de rustdag in het Joodse geloof, kon de herdenking niet zoals gebruikelijk op 4 mei plaatsvinden. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.