SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Hoe ziet de gevangenis er in de toekomst uit? Zutphense gedetineerden bepalen dat zelf

ZUTPHEN - Iedereen denkt na over de toekomst. Hoe gaan we om met onderwijs, vervoer en wonen over tien of twintig jaar? Logische vraagstukken. Maar hoe zien de gevangenissen er dan uit? Over die vraag wordt óók nagedacht, en Zutphense gedetineerden denken daarover mee.

Zij kregen vraagstukken voorgelegd, bijvoorbeeld hoe we als maatschappij moeten straffen. "Die vraag hebben we ook voorgelegd aan gedetineerden in de gevangenis van Zutphen. Het blijkt dat ze best verrassende en vernieuwende ideeën hebben", vertelt de Amerikaanse kunstenaares Juliacks, die meewerkt aan het project. Ook het Amsterdamse kunstcollectief TAAK denkt mee.

Dorp

"Zo zijn er verschillende soorten van detentie benoemd, waar een keuze uit gemaakt zou kunnen worden. Bijvoorbeeld een kleinschalige opvang in een dorp met direct contact met dorpsbewoners om de kloof tussen detentie en de maatschappij zo klein mogelijk te houden." 

Vorige week was in de Zutphense gevangenis een rollenspel, ontwikkeld door Juliacks, waarbij een rechtszaak werd nagespeeld. De rollen werden ingevuld door gevangenismedewerkers en gedetineerden, die zelf grotendeels de input voor het script hadden geleverd. “Dit rollenspel hebben we gefilmd. Met kleurrijke maskers hebben we de gedetineerden onherkenbaar gemaakt, zodat hun gezichten niet te zien zijn. Ze mogen van justitie namelijk niet herkenbaar in beeld”, zegt Theo Tegelaers van TAAK. 


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.