Mest bovengronds uitrijden: het mag eigenlijk niet, maar deze Almense boer nu wel

  •  Beter voor de grond
  •   02 april 2019 - 07:44
  •  

ALMEN - Wie langs een weiland rijdt merkt het vaak direct: de mest is weer uitgereden. Dat gebeurt normaal gesproken op een specifieke manier: boeren injecteren de mest in de grond. Maar dat is niet goed, stelt boer Roland Kleine uit Almen. Hij wil al jarenlang de mest graag bovengronds uitrijden.

Maar dat mag niet volgens de huidige wetgeving. Toch deed hij het jarenlang illegaal, vertelt hij aan Omroep Gelderland. De politie kwam er zelfs enkele keren aan tepas. Maar er komt verandering: Kleine heeft als eerste een ontheffing gekregen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees verder onder de video van Omroep Gelderland...

Bodemleven

Volgens Kleine is het injecteren van mest slecht voor de bodem. "Met het injecteren breng je heel veel mest in een klein stukje bodem. Dat zorgt er voor dat de bodem beschadigt en het bodemleven geen goed doet", zegt hij tegen de omroep.

Dat hij nu een ontheffing heeft betekend niet dat alle boeren het direct kunnen gaan doen. Daarvoor moeten ze in de stal de urine scheiden van de poep, wat in veel stallen niet gebeurd.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.