SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Verkiezingen in Gelderland: VVD de grootste, Forum de winnaar. Maar wat nu?

GELDERLAND - Alle stemmen van de Gelderse verkiezingen zijn definitief geteld. VVD is de grootste partij in Gelderland. Forum voor Democratie is de grote winnaar van deze verkiezingen. Maar wat gaat er nu gebeuren? 

Forum voor Democratie doet voor het eerst mee met de Provinciale Statenverkiezingen. Ze hebben in onze provincie ruim 12.4000 stemmen gekregen. VVD heeft er meer gekregen, namelijk 129.000 stemmen. Beide partijen krijgen waarschijnlijk 8 zetels. 

Het CDA heeft het ook goed gedaan. Zij kregen ruim 107.000 stemmen. Jezus Leeft is de absolute verliezer! Zij kregen maar 1000 stemmen. 

Coalitievorming

Wat nu belangrijk is is het vormen van een coalitie. Omdat de VVD de grootste partij is zullen zij het voortouw nemen om deze te maken. Vrijdagmiddag komen alle lijsttrekkers bijeen op het provinciehuis om met VVD-partijleider Jan Markink te spreken over de uitslag en de volgende stappen. 

Stap terug

Lang niet voor alle partijen is het feest. Eén van de partijen die het minder goed heeft gedaan in Gelderland is D66. Voor hen betekent vier zetels een verlies ten opzichte van 2015. Lijsttrekker Michiel Scheffer: “Natuurlijk is het even slikken als je terug gaat in aantal zetels, maar met vier zetels kunnen we aan de slag. We hebben een sterk team klaar staan. Zij gaan zich de komende vier jaar inzetten om onze idealen voor klimaat, onderwijs en Europa dichterbij te brengen.”

Definitieve verkiezingsuitslag 

Volgende week worden de definitieve uitslagen van de Statenverkiezingen officieel bekendgemaakt. Dan weten we dus ook wie Statenlid blijft en wie afscheid neemt. De definitieve uitslag wordt bekendgemaakt in het Huis der Provincie. Hier vinden ook het afscheid en de installatie plaats. De voorzitter van het Centraal Stembureau, Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch, maakt de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend

De dag erna, op 26 maart 2019 sluiten de Statenleden in een vergadering deze Statenperiode af. Bijna de helft van de huidige Statenleden neemt afscheid, onder wie de fractievoorzitters Mike Waltmans (VVD), Harold Zoet (CDA), Fleur van der Schalk (D66) en Pieter Plug (ChristenUnie).

Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.