SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

GroenLinks grootste in Zutphen, VVD in Brummen

  •  Gelderland naar de stembus
  •   21 maart 2019
  • Laatste update: 21 maart 2019 - 03:48
  •  

GELDERLAND - De regio heeft vooralsnog divers gestemd bij de Provinciale Statenverkiezingen. In Zutphen werd GroenLinks de grootste. De partij van Jesse Klaver steeg van 9,7 naar 16,8 procent. In Brummen verloor de VVD veel stemmen , maar werd desondanks de grootste. 

Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) eindigde met 14,4 procent van de stemmen als tweede in Brummen. In Zutphen was de partij van Thierry Baudet iets minder populair: ze kregen 10,2 procent van de stemmen en eindigden als vierde.

Brummen

Ook in Brummen haalde GroenLinks een forse winst. Van 5,0 procent in 2015 naar 12,6 procent bij deze verkiezingen. D66 daalde in de gemeente flink. De opkomst lag deze keer ook een stuk hoger dan in 2015. 57,2 procent van de stemgerechtigden kwam naar de stembus.

Lochem

In de gemeente Lochem kwam de VVD, net als vier jaar  terug, als grootste uit de bus. Echter moesten ze wel stemmen inleveren, ze gingen van 25,1 naar 21,8 procent. GroenLinks eindigde tweede en maakte een flinke groei. Ook in Lochem werd Forum voor Democratie populair met 10,2 procent van de stemmen.

Bronckhorst

In Bronckhorst werd niet FvD, maar het CDA met 19,9 procent van de stemmen de grootste partij. Vlak daarna volgt de VVD met 19,0 procent van de stemmen. Beide partijen moesten echter wel inleveren. De partij van Thierry Baudet (FvD) volgt met 13,3 procent van de stemmen. FvD steeg het hardst deze verkiezingen, maar vorige keer deden ze niet mee.

D66 was de grootste verliezer in de gemeente Bronckhorst. Zij verloren 5,6 procent van de stemmen. 61,5 procent van de stemgerechtigden van Bronckhorst hebben hun stem uitgebracht.

 

Uitslag van Zutphen

Uitslag van Brummen

Uitslag van Lochem

Uitslag van Bronckhorst


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.