SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

De stembureaus zijn geopend, breng tot 21.00 uur je stem uit

  •  Gelderland naar de stembus
  •   20 maart 2019
  •  

ZUTPHEN - De stembussen zijn geopend! Iedereen ouder dan 18 jaar mag vandaag zijn of haar stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. 

Je stemt voor de partij en de persoon die jij graag in de Provinciale Staten wil hebben. De Provinciale Staten regelen belangrijke zaken voor de provincie Gelderland. Nederland telt in totaal 12 provincies. De gekozen leden van Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers. Zij vormen het parlement van de provincie. Het aantal zetels in Provinciale Staten hangt af van het aantal inwoners van de provincie. De provincies met het minst aantal inwoners hebben 39 zetels in de Staten. Die met het meest aantal inwoners 55. Provinciale Staten controleert het college van Gedeputeerde Staten.

Gedeputeerde Staten

Verschillende partijen in de Provinciale Staten gaan samenwerken. Net zoals na Tweede Kamerverkiezingen, wordt daarna een regering gevormd in de provincie. Dit heet het college van Gedeputeerde Staten. Een gedeputeerde is vergelijkbaar met een minister. Een provincie kan minimaal 3 en maximaal 9 gedeputeerden tellen. De voorzitter van het college is de Commissaris van de Koning. De commissaris wordt door de Koning benoemd.

Eerste Kamer

De verkiezing van de Eerste Kamer vindt eenmaal in de 4 jaar plaats. De Eerste Kamerleden worden gekozen door leden van alle Provinciale Staten en door de kiescolleges op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Door te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen heeft u dus ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Stemlocatie’s

Hier kun je naar de stembus vandaag...


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.