Aantal ongelukken in beruchte IJsselbrugbocht neemt rap toe, gemeente neemt maatregelen
Vorige maand ging met het de rood-witte blokken ook mis.

Aantal ongelukken in beruchte IJsselbrugbocht neemt rap toe, gemeente neemt maatregelen

Bewoners uit De Hoven ergeren zich er mateloos aan. Keer op keer is de vangrail van de beruchte IJsselbrugbocht kapot. Steeds vaker vliegen automobilisten uit de bocht. Vervelend voor de automobilist, maar ook voor de gemeente. Die moet steeds vaker schade herstellen. Tussen donderdagavond en vrijdagochtend is het wéér raak geweest.

Dat brengt tijd, moeite en kosten met zich mee. In het verleden vond eens in de vijf jaar een aanrijding plaats, vorig jaar stelde een gemeentewoorder dat het één tot twee keer raak was en nu ligt het aantal gevallen nog hoger. "Tegenwoordig vindt een aanrijding minimaal 10 keer per jaar plaats", aldus woordvoerder Robert-Jan Bax.

Smartphones

Ook de politiek maakt zich zorgen. Burgerbelang-raadslid Rick Verschure stelde er onlangs vragen over aan de wethouder. "Het lijkt alsof de vangrail een bijzondere aantrekkingskracht heeft op automobilisten", stelde hij. Verantwoordelijk wethouder Annelies de Jonge beaamde dat. "De vangrail heeft naar mijn idee een bijzondere aantrekkingskracht op bestuuders met WhatsApp. Niet alleen de veiligheid is in het geding, langzamerhand ook het geld."

Begin 2018 zei een gemeentewoordvoerder al dat smartphones een mogelijke oorzaak zijn. Nu bevestigd Bax dat opnieuw. "Wij hebben de indruk dat de verhoging van het aantal aanrijdingen te maken heeft met gebruik van smartphones onder het rijden. Maar slechts incidenteel is de veroorzaker bekend." De kosten van de schades variëren van honderden euro's tot enkele duizenden. 

Méér schade aan de auto, minder aan de brug

Vorig jaar werd de metalen vangrail al vervangen door rood-witte blokken, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. "Wij hebben de plannen de huidige constructie te vervangen voor een minder gevoelige constructie. Het betreft een houten vangrail."

Volgens wethouder De Jonge heeft dat wel een gevolg. "De nieuwe constructie levert wel een stuk meer schade op aan het voertuig, maar minder aan de brug." De constructie gaat uiteraard wél voldoen aan de wettelijke voorschriften.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.