Jesse Sprikkelman tijdens de opnames van documentaire De achtergelaten wijk.

Hoe LokaalGelderland zich al drie jaar laat leiden door verwonderingen en verhalen

ZUTPHEN - Lastige vragen die dossierkennis vergen zoals: ‘waarom bestaat het plein? Het werkt zo toch gewoon niet?’ of ‘waarom betalen ondernemers reclamebelasting? Dat slaat toch nergens op?’. Maar ook simpele vragen zoals: ‘waarom hoor ik zo enorm veel brandweer?’ of ‘was die vechtpartij in de stad nou echt zo heftig?’. LokaalGelderland geeft al drie jaar lang antwoord op al die vragen. “We laten ons leiden door verwonderingen en verhalen”, aldus de redactie.  

Biografie LokaalGelderland
LokaalGelderland is op 14 maart 2016 opgezet door Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring. Het begon als een nieuwswebsites met enkel kort nieuws en persberichten. Later werd er uitgebreidere content gemaakt. LokaalGelderland heeft verschillende talkshows en series gemaakt. Nieuws wordt in beeld gebracht met video’s en foto’s. Ook krijgen columnisten en opiniemakers een podium. 

LokaalGelderland is ruim 25.000.000 keer aangeklikt. Er zijn bijna 9.000 berichten gepubliceerd. Er zijn bijna 1000 video's gepost. Er zijn bijna 300 columns gepost. Er werden 23.000 mailtjes naar de redactie gestuurd. En... er zijn 16 advocaten boos geworden. De nieuwswebsite LokaalGelderland bestaat dus precies drie jaar. Maar hoe is het om Zutphen en de wijde omgeving van nieuws te voorzien?

Doorzettingsvermogen

Volgens één van de oprichters, Jesse Sprikkelman, is het geen hogere wiskunde om te doen. “Je moet doorzettingsvermogen, lef en de juiste mensen hebben. En dat hebben wij gelukkig!” Sprikkelman combineert zijn werk voor LokaalGelderland met ander media-werk in Hilversum. “De helft van de week op de grote wereldwijde en landelijke verhalen. De andere helft van de week op de kleine, mooie, lokale verhalen.”

De redactie bestaat uit drie vaste krachten. Jelle Seubring, Harm Seubring en dus Jesse Sprikkelman. Deze drie zijn vanaf het begin al bezig met de nieuwswebsite. Verder werken er nog veel andere mensen mee aan de nieuwswebsite. Fotografen, columnisten, opiniemakers en nog wat talenten achter de schermen. Wekelijks worden er gemiddeld 30 berichten gepubliceerd. “Dat is best veel voor een lokale nieuwswebsite! We zitten bovenop het nieuws, en brengen alles wat gebracht moet worden. Dat is soms heel zwaar, maar vaak super leuk”, aldus Sprikkelman.

"Ten eerste hebben we geen abonnee-stress"
Jesse Sprikkelman

Het grootste voordeel is, volgens de journalist, dat het enkel online is. “Ten eerste hebben we geen abonnee-stress. Kranten zijn langzaam ten onder aan het gaan. Mensen lezen die steeds minder, en gaan online. Dat merken wij in onze stijgende cijfers. En hun in het dalende aantal abonnees. Ze moeten zich op online gaan richten. Maar hebben altijd royaal geleefd van al het geld wat ze van abbonees binnenkregen. Als dat wegvalt val je in een donker gat. Dat hebben wij niet! Bij ons kan het alleen maar beter worden. We begonnen met een simpele website en een paar artikelen per week. Nu zijn we bekend in de hele regio, en brengen we echt al het grote nieuws.”

Online

14 maart 2016 werd het eerste artikel gepubliceerd. De eerste maanden bleef het bij geschreven tekst. “Maar al snel merkte we dat mensen video’s wilde zien. Toen we genoeg geld verdiend hadden om een camera te kopen gingen we videocontent maken. We staan bekend om het snelle publiceren van nieuws en bewegend beeld. Maar ook de voxpops (items waarin burgers aan het woord komen, red) doen het echt ongelofelijk goed.”

De plannen voor de komende jaren? “We gaan door met wat we doen! Snel nieuws brengen en zorgen voor lokaal nieuws in goede kwaliteit. We laten de burgers aan het woord. En brengen wat gebracht moet worden. Ik gok dat als straks alles zich alleen nog maar online gaat afspelen wij een van de grootste spelers zullen worden in de regio. Maar dat is koffiedik kijken”, nuanceert hij.

De meest gelezen artikelen ooit

  1. Jongens worden zwaar mishandeld in Zutphen: Politie geeft niet thuis

  2. Explosie in woning Lunettestraat Zutphen

  3. Uitvaart Andres Rodriguez: "We zien hem nooit meer"

De meest bekeken video ooit:


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.