Illegaal gokken? In Zutphen kan dat op twee plekken

Illegaal gokken? In Zutphen kan dat op twee plekken

Heb je zin om even illegaal te gokken? Dat mag natuurlijk niet! Maar het kan wel, op maar liefst twee plekken in de gemeente Zutphen. 

Dit blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Zij hebben in opdracht van de Kansspelautoriteit een onderzoek uitgevoerd. Op 800 plekken in Nederland worden illegale gokzuilen gerund. Waarvan dus twee in Zutphen. 

Verboden

In Nederland is gokken op voetbalwedstrijden momenteel nog verboden, behalve als dat via de Toto gebeurt. Recent nam de Eerste Kamer een wetsvoorstel aan waardoor andere gokbedrijven vanaf volgend jaar óók een vergunning kunnen krijgen. Tot die tijd is het aanbieden van (online) sportweddenschappen strafbaar. Landelijk gezien zijn vooral Turkse koffie- en theehuizen het decor van de illegale miljoenenbusiness. Nieuwsuur maakte undercoveropnamen in een aantal Turkse theehuizen.

Zijn twee illegale gokplekken veel voor zo’n kleine gemeente? Het valt relatief gezien mee! Zutphen staat samen met negen andere gemeenten op de laatste plek in de lijst. 

Criminele groepen

Criminoloog Toine Spapens legt tegenover Nieuwsuur uit dat de gokwereld heel ingewikkeld in elkaar zit. "Organisatorisch lijkt de wereld van de gokzuilen op een piramidespel. Er zijn tussenpersonen, bookmakers en geldrunners bij betrokken. Grofweg zijn er twee stromingen actief achter de gokzuilen in theehuizen. Aan de ene kant zijn er criminele groepen die in de drugshandel zitten en die dan gokzuilen erbij doen. En aan de andere kant zijn er ondernemers die geen criminele achtergrond hebben en die geld ruiken.”

De pakkans is erg klein voor ondernemers. In het tv-programma doet een ondernemer anoniem zijn verhaal. "Wij hebben geen observatieteams en geen aftapinstallaties of iets dergelijks. We moeten samenwerken.” zegt de Kansspelautoriteit tegen het tv-programma.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.