SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Zutphense Rob had een hennepplantage op zolder: 'Haal het niet in je hoofd'

ZUTPHEN - Er worden steeds meer hennepplantages opgerold in Zutphen en omgeving. De Zutphense Rob waarschuwt echter dat mensen tien keer na moeten denken voordat ze dat doen. Dit vertelt hij uit ervaring. 

Na aanleiding van berichtgeving over de wietproblematiek in de regio heeft Rob contact gezocht met de redactie van LokaalGelderland. Hij wil, onder een gefingeerde naam, zijn verhaal vertellen. Hij heeft een hennepplantage op zijn zolder gehad. Deze is opgerold door de politie en hij is gestraft. Momenteel wil hij niks meer te maken hebben met de plantjes. 

Straffen bij hennepkwekerijen
Bij een hennepkwekerij tot 100 planten wordt als uitgangspunt een geldboete opgelegd van maximaal € 1.000,00. Daarboven wordt doorgaans een werkstraf opgelegd in combinatie met een voorwaardelijke straf. Tot 500 hennepplanten geldt volgens de oriëntatiepunten van de rechtbanken een werkstraf van 120 uren, en tot 1000 planten geldt een werkstraf van 180 uren.

“Ik dacht dat het goede handel zou zijn. Ik had weinig geld, en vond het een mooi bijbaantje. Daarom heb ik veel planten laten plaatsen op mijn zolder.” Hoeveel hij er had wil hij niet zeggen. “Maar de zolder stond aardig vol”, beklemtoont hij. Uiteindelijk heeft hij er leuk aan kunnen verdienen. “Maar daarna ben ik weer keihard gestraft door de politie. Terecht overigens.” 

Gevaarlijk

Hij raadt mensen aan om het absoluut niet te doen. “Het is niet leuk om straf te krijgen. Maar goed… dat is niet de reden dat ik deze waarschuwing wil laten publiceren. Het is vooral gevaarlijk! Als ik zag hoe houtje touwtje het bij mij thuis in elkaar gezet is. Dat is echt levensgevaarlijk.” Momenteel heeft Rob twee kinderen. “Als de buurman een zolder vol zou hebben zou ik hem op zijn bek slaan. Weet je hoe gevaarlijk dit is? Voor hemzelf, maar ook voor mij en mijn gezin.” 

"Als mensen geld willen verdienen op zo’n manier weten ze altijd wel wat te vinden"
Rob

De wietteelt legaliseren heeft volgens hem wel zin. “Dit zorgt er tenminste voor dat dit probleem opgelost wordt. Maar goed: als het in mijn tijd gelegaliseerd was had ik misschien wat anders op mijn zolder gebouwd. Als mensen geld willen verdienen op zo’n manier weten ze altijd wel wat te vinden. Maar het legaliseren lijkt me een eerste goede stap.” 

Wijze les

Momenteel heeft Rob zijn leven weer op de rit. “Ik heb weinig te maken met wiet. En als ik blijf uit de buurt van mensen die met zulke illegale praktijken te maken hebben. Het is een wijze les voor me geweest.” 


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.