Zutphense scholen laten spijbelen voor het klimaat toe

  •  Mag het eingelijk wel?
  •   01 februari 2019 - 15:41
  •  

ZUTPHEN - De jongeren hebben de toekomst. Maar daar hebben ze wel wat voor nodig. Een goed klimaat bijvoorbeeld. Daarom komen honderden scholieren in Nederland komende donderdag in actie door te spijbelen. Ook Zutphense scholieren doen mee aan de actie.

In Den Haag wordt een grote klimaarmars georganiseerd vóór en dóór scholieren. Het initiatief komt van enkele scholieren uit die plaats. Ze volgen het voorbeeld uit België en Zweden. De Zweedse Greta Thunberg (16), één van de aanstichters, spijbelt sinds augustus elke vrijdag voor een beter klimaat. Uit protest zit ze bij het Zweedse parlement.

"Er is ten slotte geen 'planet B'!"
scholiere Sara

Betere afspraken

De scholieren willen dat de overheid betere afspraken maakt. De Zutphense Sara Zonneveldt gaat ook naar Den Haag. "Aanstaande donderdag ga ik samen met wat andere scholieren van het Baudartius, het Isendoorn en de Vrije school naar Den Haag om daar te protesteren", vertelt ze.

Het moet én kan namelijk een stuk beter, stelt ze. "Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het klimaat, want zoals het nu gaat kan niet meer. Er is ten slotte geen 'planet B'!"

De scholieren staan niet alleen. Ook ROOD, de jongerentak van de SP, steunt de spijbelaars. "We zijn blij dat zo veel leerlingen graag in verzet willen komen voor het klimaat, we zien graag zo veel mogelijk mensen in de bus donderdag!", zegt Justin Veldhuis.

Spijbelen

Maar waarom moet het protest tijdens een schooldag? "Wat is een betere manier om de aandacht van volwassenen te trekken dan spijbelen?", aldus Zonneveldt. Maar spijbelen mag natuurlijk niet, en scholieren hebben géén stakingsrecht.

"We vinden het mooi dat onze leerlingen, jonge mensen, opkomen voor de klimaatdoelen"
conrector Haffmans

Toch zijn de scholen in Zutphen niet superstreng, als de scholieren gaan protesteren in Den Haag. Conrector Haffmans van het Isendoorn College: "We vinden het mooi dat onze leerlingen, jonge mensen, opkomen voor de klimaatdoelen. Als ze met oprechte intenties daar naartoe willen om er aandacht aan te geven, moeten ze toestemming hebben van hun ouders. Dan mag het van ons."

Ook de Vrije School onderschrijft het doel van de actie, maar stelt wel voorwaarden. Rector Geleijnse: "Wij vinden dat we een soort leeftijdsgrens moeten stellen, in het kader van verantwoordelijkheid. Ouders moeten vooraf schriftelijk toestemming geven, bijvoorbeeld via een mailtje."

Het Stedelijk Zutphen wil ook toestemming van de ouders zien. Het Baudartius was niet bereikbaar.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.