'Industrieel restwater' in Berkel komt uit zuivelfabriek

  •  Geen gezondheidsrisico
  •   08 november 2018 - 07:29
  •  

LOCHEM - Het industriele restwater wat door een leidingbreuk de Berkel instroomt, komt uit een zuivelfabriek. Dat meldt Waterschap Rijn en IJssel. Er wordt hard gewerkt aan de reparatie.

Maandag ontstond de breuk in de persleiding van de fabriek. Daarin stroomt melkspoelwater met daarin eiwitten en reinigingsmiddelen. "Het levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Het heeft wel als effect dat het zuurstofgehalte in het water afneemt, en is daarmee belastend voor vissen." aldus het waterschap.

Schade

Doordat het zuurstofgehalte afneemt, daalt de waterkwaliteit. Het restwater wat nog uit de leiding stroomt wordt opgevangen in een nabijgelegen reservoir. "Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk het restwater opvangen buiten de Berkel, zolang de persleiding nog niet gerepareerd is."

De vissen hebben last van het zuurstoftekort. Daarom heeft Rijn en IJssel een beluchter geplaatst. Ook is er samen met een beroepsvisser gekeken of de vissen overgezet kunnen worden naar schoon water.

Herstel

Het waterschap doet haar best de leiding zo snel mogelijk te repareren, maar geeft aan dat het niet eenvoudig is. "De huidige aanvoer die door de persleiding loopt moeten worden omgeleid. Daarnaast moet ook op de locatie van de breuk al het water en grondwater weggepompt worden, zodat er gewerkt kan worden."


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.