SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Bezuinigingen Zutphen: versobering, reclamebelasting afschaffen én flinke stijging OZB

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen moet miljoenen gaan bezuinigen. Een erg vervelende klus, die het vrij nieuwe college mag gaan klaren. De komende jaren moet de gemeente de hand op de knip houden. Het college heeft een flink aantal maatregelen bedacht. Die worden voorgelegd aan de raad, die vervolgens bekijkt welke maatregelen wél en welke niet worden uitgevoerd. In totaal wordt er circa 13 miljoen bezuinigd de komende jaren.

De voorstellen van het college van burgemeester en wethouders zijn vooral gericht op veel kleine bezuinigingen. Overal 'een beetje vanaf snoepen'. Toch zijn er ook een paar opvallende en grotere maatregelen. Wij doken erin.

Zo gaan de vier Zutphense wethouders minder verdienen. Het voorstel is om hun salaris te korten met 10%. "We vragen veel van onze inwoners. We vinden het dan ook logisch om zelf iets bij te dragen aan de oplossing." aldus het college. Ook wordt de beruchte reclamebelasting afgeschaft en ook de hondenbelasting verdwijnt. Het innen van die belastingen kost namelijk veel geld. De inkomsten die gemeente misloopt door het afschaffen van de hondenbelasting wil het college opvangen met een verhoging van de OZB. Die gaat, indien de raad akkoord gaat, stijgen met 7.5 procent voor woningen en 17,5 procent voor bedrijven.

Gemeentelijk apparaat

Ook medewerkers en partners van de gemeente gaan de bezuinigingen merken. Zo wordt er geen lunch meer geserveerd bij bijeenkomsten waarbij alleen medewerkers van de gemeente aanwezig zijn. Worden de uitgaven voor drank- en voedingsmiddelen versoberd én wordt er minder vaak een externe cateraar ingehuurd. Medewerkers van de gemeente moeten dat vaker zelf gaan doen. Het bespaart samen 30.000 euro.

De gemeente gaat ook een deel van haar vastgoed verkopen. Daarnaast zul je nog wat langer tegen de logo's en andere huisstijlonderdelen aan moeten kijken. De geplande huisstijlvernieuwing moet van de baan. De nieuwe huisstijl zou 110.000 euro gaan kosten.

Uitstel en inperking

'Van uitstel komt afstel' wordt vaak geroepen. Als het om geld uitgeven gaat is dat natuurlijk geen probleem. Het college stelt voor om de herinrichting van de Leeuweriklaan uit te stellen, net als de vervanging van de verkeerslichten op de Nieuwstad.

De uitgebreide plannen voor de Poort van Zuid, waar onder meer het autoluw maken van het 's Gravenhof en de aanpak van de Houtwal onder vallen, worden ingeperkt. Het 's Gravenhof wordt nog steeds autovrij, maar de Houtwal moet even wachten op een nieuwe indeling.

Inwonerspanel 'Zutphen Spreekt' kan wat het college betreft verdwijnen. In plaats daarvan willen ze meer thema-avonden met inwoners organiseren. Het bespaart zo'n 25.000 euro. De plaatselijke bibliotheken moeten het ook met minder doen, het college wil de subsidie naar beneden schroeven.

Betaalde fietsenstalling

Het college ziet ook een mogelijkheid tot bezuinigen bij de fietsenstalling onder het station. Jaarlijks legt de gemeente 285.000 euro bij. Als bezuiniging kan daarmee gestopt worden. De fietsenstalling is echter van ProRail. Het is nog maar de vraag of het stallen van je fiets gratis blijft als de gemeente niet meer meebetaald.

Andere maatregelen die inwoners gaan merken zijn onder meer een inperking van het groenbeheer en het beheer van speeltuinen. De gemeente zal wellicht minder vaak het gras gaan maaien en de straat minder vaak vegen. Ook versleten speeltoestellen in speeltuinen worden minder vaak vervangen, als het aan de gemeente licht.

De voorstellen worden naar de gemeenteraad gestuurd. Die bepaalt uiteindelijk welke maatregelen wél en welke niet worden genomen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.