SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

'Geen bezuinigingen meer mogelijk bij Zutphense Hanzehof'

ZUTPHEN - Hoewel theater de Hanzehof in Zutphen nog geen winst maakt, maar juist jaarlijks een groot tekort heeft, is er weinig mogelijkheid meer om te bezuinigen. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zutphen.

Het jaarlijkse tekort bedraagt 415.000 euro. Maar de knoppen waar aan gedraaid kon worden, zijn uitgedraaid. Sinds 2015 is het theater wel hard aan de slag gegaan om te bezuinigen, maar de grens is bereikt. De gemeente Zutphen zou er verstandig aan doen om het theater- en congrescomples weer in eigen beheer te nemen, stellen de onderzoekers.

Slopen of renoveren

Het complex heeft nodig een renovatie nodig. Dat zou circa 4,5 miljoen euro gaan kosten. Maar in het rapport van het onderzoeksbureau zijn ook enkele andere opties uitgewerkt. Naast de optie voor renoveren, is er ook een optie om een deel te slopen. 

De Buitensociëteit zou dan blijven staan, en de grote theaterzaal zou tegen de vlakte gaan. Daarvoor in de plaats zou dan een nieuwe zaal gebouwd moeten worden. Kosten: 10 tot 14 miljoen euro. Optie drie is ook daarop gebaseerd, maar dan zonder een nieuwe zaal.

Of Zutphen nog een theater heeft over een paar jaar is onduidelijk. Met de laatste twee opties zou het theateraanbod in Zutphen drastisch veranderen. Het college wil eerst in gesprek gaan met de gemeenteraad voordat er besluiten worden genomen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.