Aantal natuurbranden dit jaar verdriedubbeld

Aantal natuurbranden dit jaar verdriedubbeld

Het aantal natuurbranden in de regio is dit jaar verdriedubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De stijging is met name te wijten aan de droogte.

De cijfers zijn nog voorlopig, het jaar is natuurlijk nog niet voorbij. "Maar het natuurbrandenseizoen is normaal gesproken eind mei wel voorbij" vertelt Marijke van Dijk, voorlichter van de VNOG. "Het is best uitzonderlijk dat we nu nog dit soort branden hebben." De inschatting is dat het 'seizoen' nu wel aan zijn einde is.

Verdriedubbeling

In juli 2017 werden er 32 natuurbranden geregistreerd door de hulpdiensten. Het gaat dan om bermbranden, bosbranden, heidebranden en branden in bosschages. De teller van vorige maand staat op 102 natuurbranden, ruim drie keer zoveel.

De verdubbeling is toe te schuiven aan de hoge temperaturen en de enorme droogte van de afgelopen periode. Enorm grote branden heeft de regio niet gehad dit jaar, maar het waren veel kleine brandjes.

Lees verder onder de video van een brand begin juli...

Grote inzet

De brandweer besluit met deze omstandigheden om sneller op te schalen en manschappen sneller te vervangen. "In zo'n brandweerpak is het al snel zweten, zeker met het de hoge temperaturen en daarbij het hete vuur" legt Van Dijk uit.

"Het vuur loopt anders zo voor je weg"
Marijke van Dijk (VNOG)

Ook heeft de brandweer de tactiek om natuurbranden zo snel mogelijk in te dammen. "We gaan dan al gauw met vier of vijf wagens naar een relatief kleine brand toe. We willen een eerste grote klap uitdelen, het vuur loopt anders zo voor je weg."

Lees verder onder de foto...

Natuurbranden blussen is soms een uitdaging.

Preventie

Ook dit jaar vlogen er tijdens het natuurbrandseizoen twee vliegtuigjes boven de regio, voornamelijk boven de Veluwe. "Dat doen we nu inmiddels zo'n 20 jaar, maar het is nog nooit gebeurd dat we 42 dagen achter elkaar hebben gevlogen. Sowieso is het uitzonderlijk dat we in augustus nog vliegen.". De vluchten zijn per vandaag gestopt, mede vanwege het noodweer en de lagere kans op natuurbranden.

Over de oorzaak van de branden valt niet altijd iets te zeggen, maar volgens woordvoerder Marijke van Dijk ontstaat het vaak door onvoorzichtig handelen. "Bijvoorbeeld een peuk die uit het raam wordt gegooid. Maar het is ook laatst ontstaan door een kapotte uitlaat. Normaal gesproken gaat het niet zo snel mis, maar met de droogte wel." Ook glas en flesjes die worden achtergelaten kunnen een brand veroorzaken. "Daarnaast blijven er ook helaas nog mensen die het leuk vinden om een brand aan te steken."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.