SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Het Stadhuis van Zutphen.

SP zit bijna nergens in het college, maar wel in Zutphen

REGIO - Bijzonder is het gerust te noemen. In ons land is er maar een handjevol gemeenten die de SP in de coalitie heeft zitten. En Zutphen is één van die gemeenten, blijkt uit onderzoek van het AD.

Tijdens de vorige verkiezingen telde de partij zo'n veertig wethouders in Nederland. Momenteel is daar nog maar minder dan de helft van over. Eén van die weinige SP-wethouders in ons land is dus de Zutphense Mathijs ten Broeke. 

In 2014 deed de SP het een stuk beter dan het jaar daarvoor. Maar dat was niet voor lang, dit jaar is het aantal SP-wethouders dus weer flink gezakt. De slag om het gemeentebestuur hebben ze dik verloren, maar niet in Zutphen!

Andere partijen 

GroenLinks heeft het wel erg goed gedaan. Zij zitten in veel colleges in ons land. Zo ook ik onze regio. Ik zowel Bronckhorst, Lochem als Zutphen zit GroenLinks in het college. In Brummen deed GroenLinks dit jaar voor het eerst mee, maar zij zitten op de oppositie. 

VVD is de absolute gemeenteraad-koning. Het kaartje kleurt oranje wanneer je alle gemeenten met de VVD in het gemeentebestuur laat zien. Sinds 2010 is de VVD al stabiel in de gemeenten. Zo ook in onze regio. Brummen, Bronckhorst, Lochem en Zutphen hebben de VVD in hun college zitten. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.