SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zomerreces in de gemeenteraad, maar wie neemt nu de besluiten?

  •  Lekker op vakantie
  •   03 juli 2018 - 07:30
  • Laatste update: 03 juli 2018 - 19:55
  •  

REGIO - Voor het laatst luidt de bel deze week in de raadszaal. Alle politici rennen met hun rugzakje om de zomervakantie tegemoet! Acht weken lang de opgespaarde raadsvergoeding over de balk gooien voor cocktails, lekker eten en mooie dagjes weg? Betekent het dan ook dat er zo'n twee maanden niks besloten wordt in de gemeente? 

"De ‘gemeentewinkel’ blijft gewoon open"
woordvoerder gemeente Brummen

Wat rustiger

Nee, zegt Gert-Jan van Dijk, persvoorlichter van de gemeente Brummen. “Het bestuur gaat gewoon door en de medewerkers zorgen dat de dienstverlening doorgaat. Politiek zal het wat rustiger zijn. De gemeenteraad vergadert niet, maar mocht er onverhoopt iets ernstigs gebeuren, dan is er altijd de gelegenheid om tijdens het reces de raad bij elkaar te roepen. Maar dat zou zeer uitzonderlijk zijn. Dus laten we dat maar niet hopen” legt van Dijk uit. 

‘Winkel blijft open’

Hij gaat verder: “Het dagelijkse bestuur is echter in handen van het college van burgemeester en wethouders. En die nemen de meeste besluiten, zeker als het gaat om uitvoering en voorbereiding. Het college blijft de hele vakantie op dinsdag doorvergaderen. Natuurlijk gaan de burgemeester en de wethouders ook met vakantie, maar het is zo gepland dat, vrijwel, iedere week er voldoende quorum (minimaal aantal collegeleden, red.) aanwezig is om besluiten te nemen. Dus de winkel draait gewoon door. Dat geldt ook voor de dienstverlening van de gemeente, zoals burgerzaken en de reguliere balies en afdelingen. De ‘gemeentewinkel’ blijft gewoon open. Binnen afdelingen en teams wordt namelijk ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de planning van vakanties.”

"Het enige verschil is dat er even geen vergaderingen zijn"
Mathijs ten Broeke (SP)

Doorwerken 

Wat de raadsleden doen in de vakantie? “Veel bier en op het strand liggen” zegt Mathijs ten Broeke, voormalig fractievoorzitter, nu wethouder, van de Zutphense SP, gekscherend. Die optie is er natuurlijk, maar ook de meeste politieke partijen werken gewoon door: “Nee hoor, was het maar waar. Het enige verschil is dat er even geen vergaderingen zijn. Dus meer tijd voor waar we normaal ook al mee bezig zijn: acties opzetten met de bevolking, veel in verschillende buurten naar mensen toe gaan." 

De burger hoeft zich geen zorgen te maken. “Zoals dat bij meer bedrijven en instanties, een gezinnen en ook wel de media, het geval is, zullen de komende zomerweken wat rustiger zijn en zijn mensen meer bezig om te genieten van mooi weer en wat ontspanning” concludeert Gert-Jan van Dijk. 

 

 Dit artikel is al eens eerder op deze nieuwswebsite verschenen

Rectificatie

In een eerdere versie van dit artikel stond vermeld dat het college van Brummen drie wethouders telt. Sinds de nieuwe coalitieperiode zijn dat er echter vier. De woordvoerder deed de bewuste uitspraak vóórdat er vier wethouders waren.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.