Zutphense supermarktmedewerkers worden 'genaaid' door werkgever

Zutphense supermarktmedewerkers worden 'genaaid' door werkgever

Zutphense supermarktmedewerkers worden genaaid door hun werkgever. Ze worden in de verkeerde salarisschaal ingedeeld, waardoor ze minder geld krijgen voor hun werkzaamheden. Dit probleem speelt landelijk, en werd aangekaart door FNV Jong. 

Tessa werkt in een Zutphense supermarkt achter de kassa. "Ik zit al een hele tijd te stoeien met die salarisschaal. Ik krijg te weinig salaris. Maar dat willen ze niet geloven hier." In welke supermarkt ze werkt meldt ze liever niet openbaar. "Want ik wil mijn baan wel graag houden." 

 Werk jij in een supermarkt, en krijg je te weinig salaris? Dan komen we graag met je in contact om je verhaal aan te horen. Neem contact op via [email protected].

FNV Jong is een meldpunt gestart voor jongeren die in een supermarkt werken en niet goed zijn ingeschaald. Vakkenvullers horen in schaal A te zijn ingeschaald en kassamedewerkers, die vaardig zijn om zelfstandig de kassa te draaien, in schaal B.  

Confrontatie

Jesse Koops, lid van FNV Jong en kassamedewerker van een supermarkt in de buurt van Zwolle, heeft dit onderwerp bij het youtubekanaal #BOOS aangekaart. Hij confronteerde zijn werkgever met de verkeerde inschaling en sprak een aantal Tweede Kamerleden over dit probleem. "Ik werk parttime achter de kassa en had mijn leidinggevende hier al eerder op aangesproken. Helaas zonder enig resultaat. Toen heb ik wat navraag gedaan bij collega’s en voor hen bleek hetzelfde te gelden. Vaak weten ze niet eens dat ze te weinig verdienen of ze durven hun baas er niet op aan te spreken, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. In mijn geval heeft mijn werkgever me voor ongeveer €200 genaaid. Van dat geld kan ik op vakantie!"

Na een eerste oproep van #BOOS aan kijkers, kwamen al 1.000 soortgelijke reacties binnen. Dit geeft aan hoe groot het probleem is. Het probleem bleek in het hele land te spelen, en dus ook in Zutphen blijkt uit rondvraag van deze nieuwswebsite. Sjoerd zit met hetzelfde probleem: "Ik werk achter de kassa. Maar zit in schaal A. Dus ik verdien gewoon te weinig." 

Tweede Kamer

FNV-jong kaartte dit probleem daarom ook aan in Den Haag en sprak met de Tweede Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA), Klaas Dijkhoff (VVD), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Van Dijk heeft beloofd een debat aan te vragen in de Tweede Kamer. Ook komt er een vervolg op de eerste video van #BOOS over dit onderwerp.

De aflevering van #BOOS...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.