In Zutphen voldoet maar één wethouder aan het stereotype
Harry Matser.

In Zutphen voldoet maar één wethouder aan het stereotype

Een witte man van middelbare leeftijd. Dat is het stereotype wethouder in ons land, blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw. En daarmee is Zutphen dus toch een stukje anders dan de rest van het land. 

Zutphen heeft namelijk twee vrouwen, een twintiger en een 'witte man van middelbare leeftijd' in het nieuwe college zitten. GroenLinks-wethouder Harry Matser behoort bij de groep met stereo-type wethouders. Hij is namelijk 56-jaar en heeft een witte huidskleur. 

"Je doet het nooit goed"
Jeroen van Gool

Het gebrek aan diversiteit wordt onder meer veroorzaakt door de weinig democratische wijze waarop wethouders worden gekozen, stelt bestuurskundige Julien van Ostaaijen in de krant. Partijen putten vooral uit hun eigen netwerk, wat nog vaak een old boys network is.

Vergrootglas

Volgens Jeroen van Gool, van de wethoudersvereniging, is het lastig om kandidaten te vinden. "Wat niet helpt is het vergrootglas waaronder lokale bestuurders liggen. Je doet het nooit goed", vertelt hij in de krant. 

Wat opvallend is aan het Zutphense college is dat Zutphen een twintiger in het college heeft zitten. SP'er Mathijs ten Broeke (28) vertelde eerder al over het leeftijdsverschil: "Ik vind het heel positief dat de leeftijden uiteen lopen. Het heeft invloed op je houding en gedrag. En ik heb andere ervaringen dan de rest." 

Brummen

De gemeente Brummen heeft nog geen nieuw college. Maar voldoet met het oude college al wel meer aan het stereotype-beeld wat er geschetst wordt. In dit college zitten namelijk drie wethouders, waarvan twee witte mannen van middelbare leeftijd. 

 Alle wethouders in Zutphen zijn nog niet officieel geïnstalleerd. Dat gebeurt maandagavond.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.