Thom is 14 en gaat (met zijn vader) zijn eigen radioshow maken

Thom is 14 en gaat (met zijn vader) zijn eigen radioshow maken

Nog maar 14 jaar oud, en dan al je eigen radioprogramma bij de lokale omroep. Brummenaar Thom Peters heeft het voor elkaar gekregen. Volgend maand start hij met zijn radioprogramma 'Thom's Tien'. Zijn vader doet de techniek, hijzelf de presentatie.

Filmpjes monteren, playlisten maken en andere mediazaken doet hij al sinds jonge leeftijd. "In de mediawereld voel ik me thuis", vertelt hij trots. En daarom heeft hij de lokale omroep RTV Veluwezoom aangeschreven. "Radio is een afdeling binnen de media."

"Ik ben best zenuwachtig voor die dag. Maar kijk er ook erg naar uit"
Thom Peters

Programmaleider Ron Selles zag wel potentie in hem, en heeft Peters uitgenodigd voor een gesprek. "Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen een kans krijgen. De jeugd is de toekomst. En vandaar dat ik Thom op gesprek heb laten komen." Er was gelijk een klik, en na even praten kreeg de tiener een plek in de programmering aangeboden. "Thom's Tien is een lijst waarbij een thema komt kijken. Rondom dat thema mogen de luisteraars de muziek uitkiezen", legt hij uit. 4 juni is zijn eerste uitzending. "Dan staat de lijst in het teken van doorbraken. Dit omdat het natuurlijk mijn eerste keer op de radio is." En zin heeft hij er zeker in. "Ik ben best zenuwachtig voor die dag. Maar kijk er ook erg naar uit!"

Ruimte

Als het aan Selles ligt krijgt zijn nieuwe collega alle ruimte om zich te ontwikkelen. "Ik ga hem begeleiden en geef hem vooral de vrijheid." Volgens hem is dat de taak van een lokale omroep. "De grote namen zijn allemaal bij een lokale zender begonnen. Daar is een lokale zender natuurlijk voor. Je hebt verschillende grote lokale omroepen, daar behoren wij niet bij. Omdat wij klein zijn kunnen wij die jongeren de ruimte en tijd geven." 

"Het gaat steeds weer beter met de omroep"
Ron Selles

Het ging een tijd niet zo goed met de omroep. Thom's Tien is één van de eerste live-programma's die de zender er na jaren weer bij krijgt. "Het gaat steeds weer beter met de omroep. De zaadjes die gepland zijn worden weer bloemen", zegt de programmaleider trots. Of het door zijn deelname aan het bestuur komt? "Ik ben niet voor persoonsverheerlijking, maar ik denk dat mijn visie wel helpt. Net als die van de andere bestuursleden overigens. Wat het vorige bestuur deed was geen besturen." 

Doelgroep

Naar de radiozender luisteren vooral mensen die al wat ouder zijn dan Peters zelf. "En dat maakt mij helemaal niet uit. Ik maak het programma voor iedereen. En vind zelf de 80's en 90's muziek ook erg leuk." Als het aan hem ligt blijft hij ook nog even hangen bij de zender. "Ik wil er zo lang mogelijk blijven. Over twee jaar ben ik klaar met de middelbare school, en dan wil ik een media-opleiding in Hilversum gaan doen. Maar ik hoop dat ik ook dan op wat voor manier dan ook nog bij Veluwezoom kan blijven." 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.