Liza Luesink (GroenLinks).

GroenLinks: motie van wantrouwen staat los van coalitievorming

ZUTPHEN - De motie van wantrouwen die de oppositie maandag indiend tegen demissionair wethouder Annelies de Jonge staat los van de coalitievorming. Dat zegt fractievoorzitter Liza Luesink van GroenLinks, de partij die aan de basis staat van de coalitievorming.

De oppositiepartijen willen de wethouder 'weg' hebben. Alles draait om de discussie omtrent Het Plein, de organisatie die onder meer de uitkeringen regelt in de gemeente Zutphen. De bestuursstijl van De Jonge laat zich volgens de zes partijen typeren als solistisch met weinig politieke sensitiviteit. "Zij vergeet in de processen niet alleen de Gemeenteraad, maar ook vaak de regio mee te nemen. Dit heeft geresulteerd in grote tekorten in het sociaal domein en slechte verhoudingen met onze buurtgemeenten. Eigenlijk zijn we als gemeente Zutphen, nadat wij miljoenen hebben ingezet op de (door)ontwikkeling van het sociaal domein, net zover als in 2014! Met twee verschillen: onze reserves zijn leeg èn we moeten 30 miljoen bezuinigen."

"Dit proces is een proces van de raad"
fractievoorzitter Liza Luesink

Coalitievorming

Liza Luesink, GroenLinks: "Ik vind dat we duidelijk moeten zijn in de zaken. Dit proces is een proces van de raad, wat al liep. Daarnaast staat de formatie." De motie wordt ingediend tegen huidig demissionair wethouder Annelies de Jonge. Echter is zij ook de wethouderskandidaat van de PvdA, die vooralsnog in de nieuwe coalitie plaats gaat nemen. "We zitten op dit moment in een coalitie met Burgerbelang, ChristenUnie, CDA, VVD, PvdA en GroenLinks. De huidige coalitie bestaat uit andere partijen. De motie gaat nog in de huidige raad en het college."

"Ik vind de motie erg op de man gespeeld. Dat moeten we niet willen. Het gaat eigenlijk het college aan", zegt Luesink. Ze wil dan ook graag het debat dat maandag op de agenda staat in de raadsvergadering afwachten. Het vormt nog geen 'gevaar' voor de coalitievorming. "Dat staat in mijn ogen los van elkaar."

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.