SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Dit Warnsveldse huis gaat verhuizen naar het Openluchtmuseum

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

WARNSVELD - Een houten vakantiehuisje uit Warnsveld gaat verhuizen. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft een aanbieding gekregen voor de vakantiewoning, gelegen aan de Almenseweg 2 in Warnsveld. Aan de woning en de oorspronkelijke eigenaars zijn meerdere historisch interessante verhaallagen verbonden, waaronder over onderduik en verzet. De gemeente Zutphen heeft het initiatief genomen om het Nederlands Openluchtmuseum te benaderen. De woning is gebouwd in 1937 en in zijn oorspronkelijke vorm qua oppervlakte ca. 50m² groot. Op 1 mei start de demontage.

De Zutphense Joodse familie Gies heeft de grond in 1936 aan de Almenseweg gekocht en de woning laten bouwen. Vanwege de reizen van grootvader Gies naar Duitsland waren zij op de hoogte van de opkomst van Hitler, het uitgesproken antisemitisme en het toenemend anti-joods geweld. Na de Kristallnacht (10 november 1938) heeft de familie Gies verschillende Duits-joodse vluchtelingen voor kortere of langere periode in het huisje laten verblijven. De Nederlandse regering had toen al de grenzen gesloten voor Duitse vluchtelingen. De familie kreeg hulp van een Zutphense ambtenaar, die een aantal vluchtelingen in het bevolkingsregister inschreef.

Na het uitbreken van de oorlog hebben er verschillende onderduikers in de woning gezeten. In de woning waren twee onderduikplekken gecreëerd. De familie Gies ging in het verzet en Annie Gies-de Haas, de moeder van de nu nog levende zoon Frits heeft hiervoor de Yad Vashem-onderscheiding Righteous Among the Nations ontvangen. Overigens bestaat er geen directe familierelatie tussen deze Zutphense familie Gies en Miep en Jan Gies, die de familie Frank gedurende de onderduik in Amsterdam heeft geholpen.

Intentieverklaring

Deze maandag wordt de schenkingsovereenkomst voor het huis tussen de huidige eigenaren, de heer en mevrouw Schmidt-van Gulik en Willem Bijleveld, directeur Nederlands Openluchtmuseum getekend, evenals de intentieverklaring tussen de gemeente Zutphen, wethouder René Sueters, en het museum. Dit gebeurt in aanwezigheid van dhr. Frits Gies, zoon van de eerste eigenaar.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.