Havenmeester: 'De Noorderhaven zal dit seizoen niet vol liggen, door angst'

ZUTPHEN - Het ziet er een beetje sneu uit. Nog maar één schip ligt in de Noorderhaven. De reden: "niemand durft daar zijn of haar schip neer te leggen", aldus de havenmeester. 

Dyon Kroesen, van WSV Gelre die de haven beheren, ziet ook dat het een sneu gezicht is. "Voor de begrippen is de haven erg leeg. Er ligt één lid vast en er lag nog een passant. Verder blijft het leeg." En dat terwijl de haven een ruime week geleden nog zo feestelijk geopend is. 

Baldadigheid

Baldadigheid is de oorzaak. "De eigenaren van de schepen zijn bang om daar aan te meren. Het is er gewoon niet veilig genoeg." Kroesen hoopt dat het snel veiliger wordt. Zo zouden hekwerken en beveiligingcamera's hun werk moeten gaan doen daar. "Wanneer je een dure jacht hebt wil je 'm daar natuurlijk niet neerleggen. Dat zie ik ook wel in." Onlangs werd de haven nog geklad met graffiti. "Wanneer men de auto ergens parkeert denken ze er niet over na wat er mee gebeurt. Dit zou in de watersport ook zo moeten zijn, maar is helaas niet het geval." 

"We hadden het deels al wel veracht"
Havenmeester Dyon Kroesen

Een grote verrassing is het niet voor de beheerders. "We hadden het deels al wel veracht. Je houdt de hangjeugd daar, die willen niet weggaan." Als het aan Kroesen ligt moet Toezicht en Handhaving van de gemeente Zutphen daar wat meer actief worden. "Wij kunnen daar vaker gaan controleren. Aan de politie ligt het niet. Die komen wanneer er gebeld wordt, en zij maken hun standaard ronde daar." 

Seizoen

Dit vaarseizoen zal het volgens de verwachting van de beheerders nog kaal en leeg blijven. "Ik verwacht niet veel animo voor een ligplek. We hebben 45 ligplaatsen, maar die zullen dit seizoen echt niet allemaal gevuld worden." 

Wethouder Oege Bosch, die de Noorderhaven 7 april opende, liet eerder al weten niet blij te zijn met de vernielingen. Hij gaf aan het "teleurstellend en verwerpelijk" te vinden dat vandalen daar hun gang gaan. 

De opening van de Noorderhaven...

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.