SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De inham in de Lombardsteeg.

'Openbaar toilet in Lombardsteeg is de beste optie'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Als je hoge nood hebt in Zutphen kan het nog wel eens lastig zijn. Er zijn namelijk nauwelijks openbare toiletten te vinden in Zutphen, al helemaal niet die geschikt zijn voor vrouwen of minder validen. Die conclusie trok de politiek ook vorig jaar. De gemeente is nu een stap verder in het onderzoek naar de opties.

Het college ziet een openbaar toilet in de Lombardsteeg als de meest voor de hand liggende optie. Of dat haalbaar is moet nog worden onderzocht. Het toilet zou circa 300.000 euro gaan kosten.

500 meter

Beleid over het aantal openbare toiletten in een stad is er niet. Maar een aantal landelijke belangenverenigingen streven naar iedere 500 meter een toilet. Daarbij zitten ook toiletten in bijvoorbeeld winkels, die publiek toegankelijk zijn.

Maar hoe weet je dan waar je zo'n toilet kunt vinden? Het is 2018, dus uiteraard is daar een app voor: de app 'Hoge Nood'. Daarin staan de locaties én openingstijden. De gemeente is al druk bezig om, samen met de binnenstadsmanager, zoveel mogelijk bedrijven en winkels zich aan te laten melden.

Lombardsteeg

Daarnaast is de gemeente gaan kijken naar de mogelijkheden voor een openbaar toilet in beheer van de gemeente. De IJsselkade en het 's Gravenhof zouden te verweg zijn, en het moet wel passen in de binnenstad. Uiteindelijk is daar de Lombardsteeg uitgekomen. Daar zit een inham van een gevel, waar mogelijk een toiletgebouwtje tussen zou passen.

Eén probleem: de grond is niet van de gemeente, maar van KPN. De gemeente heeft nog geen contact gehad, maar wil dat doen in het haalbaarheidsonderzoek. In de inham staan nu een paar fietsenrekken.

Openingstijden

Het openbare toilet in de steeg hoeft niet continu open te zijn, stelt het college. "Een openstelling van 24/7 is natuurlijk het meest vriendelijk voor de gebruiker maar kan ook nadelen met zich meebrengen, bijvoorbeeld in de vorm van overlast. Wij zijn van mening dat de grootste prioriteit voor een openbaar toilet dagelijks ligt tussen 9.00 uur en 18.00 uur."

Dat is opvallend, want dat is juist het moment dat alle toiletten in winkels toegankelijk zijn. De grootste problemen ontstaan laat in de avond en 's ochtends vroeg. Dan is er vrijwel nergens een openbaar toilet te vinden.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.