Tekort van 18 miljoen dreigt voor gemeente Zutphen

Tekort van 18 miljoen dreigt voor gemeente Zutphen

Als de gemeente niets doet staat de bankrekening in 2021 in de min. Niet een klein beetje, maar een tekort van 18.117.000 euro. Er wordt nu hard nagedacht over hoe er bezuinigd kan worden.

De algemene reserve en de reserve social domein zijn bijna leeg. Die moeten nodig weer aangevuld worden. Bovendien raken ze, als er niets veranderd wordt, flink in de min. Volgend jaar staat het tekort al op ruim 5 miljoen, in 2021 op 18 miljoen.

Bezuinigingen

"De conclusie is dat we moeten bezuinigen" aldus wethouder Oege Bosch. "We werken nu aan allerlei voorstellen om te bezuinigen." In een forum op 14 mei worden de voorstellen gepresenteerd aan de gemeenteraad. Die moet uiteindelijk een besluit nemen over de bezuinigingen.

"De conclusie is dat we moeten bezuinigen"
wethouder Oege Bosch

Er zijn bovendien twee mogelijkheden: de reserves aanvullen tot 5 miljoen of aanvullen tot 10 miljoen. "Maar voor een gemeente met de omvang van Zutphen wordt een Algemene Reserve van 10 miljoen als passend gezien."

Sociaal Domein

Vooral de kosten van het Sociaal Domein lopen uit de klauwen. Daaronder valt onder meer Het Plein. Die organisatie, die onder meer gaat over uitkeringen, ligt al lang onder vuur. Er zou van alles mis gaan bij de organisatie. Waaronder een groot financieel tekort.

Ook de jeugdzorg in Zutphen heeft grote tekorten. Afgelopen maand werd bekend dat de gemeente 3,7 miljoen euro moest bijleggen. Dat werd gehaald uit de reserve sociaal domein.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.