SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De boerderij.

Brummense boer en provincie in de clinch over verkoop grond voor rondweg

BRUMMEN - Een Brummense boer en de provincie Gelderland liggen in de clinch over de grond van de boer, die de provincie nodig heeft voor de aanleg van de rondweg. Dat schrijft De Stentor

De provincie heeft de boer, Jan Gemmink, geld aangeboden in ruil voor zijn grond. Hier gaat hij echter niet mee akkoord. Door het conflict heeft de aanleg van de rondweg (N345) vertraging opgelopen. 

Grondruil

"Gremmink wil nieuwe grond in ruil, voor hij zijn akkers afstaat. De provincie heeft inmiddels een formele onteigeningsprocedure in gang gezet. Dat is nodig om de gronden via de rechter alsnog in bezit te krijgen, mocht de provincie er met de boer niet uitkomen", meldt het dagblad. 

Pas in het najaar van 2019 (met een uitloop tot 2020) wordt de rondweg om De Hoven in gebruik genomen. Wel zijn de werkzaamheden al een tijdje bezig. Volgens Gemmink is er nog geen sprake van serieus overleg, staat in het onteigeningsbesluit. Enkele jaren geleden stapte hij al naar de Raad van State. Echter is hij in 2015 gestopt met het tegenwerken, na overleg met de provincie. Hij denkt wel nog steeds dat hij het niet kan redden met alleen een geldbedrag. Hij wil dat de provincie hem grond terug geeft. 

Geld

De provincie moet in dit soort gevallen onderzoeken of er een verzoek tot grondruil moet komen. Volgens de minister is dit voldoende onderzocht, en wordt dat niet gedaan. De provincie is al jaren bezig om met boeren tot een overeenkomst te komen. Ze willen de benodigde grond opkopen.

Gemmink en de provincie waren niet bereikbaar voor commentaar tegenover de krant. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.