SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

In Zutphen zijn de winkels gewoon dicht tijdens dodenherdenking

ZUTPHEN - Op verschillende plekken in ons land leeft de discussie of de winkels open blijven tijdens dodenherdenking. Dit omdat 4 mei op een vrijdag valt, en het op vrijdag in veel steden koopavond is. Zo ook in Zutphen. 

In de Zutphense binnenstad is het altijd stil geweest om 20.00 uur op 4 mei. En dat zal dit jaar niet anders zijn, meldt de gemeente. Een woordvoerder: "Op 4 mei gaan alle winkels dicht om 19.00u. Dit is vastgelegd in de winkeltijdverordening, die is landelijk overeengekomen. Lokaal mag je daar van afwijken, en bijvoorbeeld de winkels openstellen op zondagen. We hebben in Zutphen besloten, net als in heel veel gemeenten, om de verordening op dit punt te volgen en de winkels te sluiten om 19.00u." 

ZML over het onderwerp:

Vooral in Rotterdam speelt het onderwerp. Daar vindt de ondernemersvereniging dat de winkels gewoon open moeten zijn. 

Gepaste wijze

Detailhandel Nederland geeft uitleg over de vraag. Zij vinden dat de herdenking op gepaste wijze moet plaatsvinden. "Al enkele jaren mogen bij uitzondering enkele winkels open op 4 mei na 19 uur. Gemeenten mogen die toestemming verlenen. Detailhandel Nederland vindt in dat geval dat het werk 2 minuten moet worden neergelegd, de deuren moeten worden gesloten en om stilte moet worden gevraagd. Ook is het van belang nauw overleg te voeren met de gemeente en de lokale vertegenwoordiging van de herdenkingscomités, opdat met respect en op begripvolle wijze de slachtoffers worden herdacht."

Geef jouw mening: 

Moeten we tijdens de herdenking kunnen shoppen?
Ja
Nee

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.