SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Heibel in Zutphense schoenenzaak nadat klant borstvoeding gaf

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Borstvoeding geven blijft voor vele moeders toch een lastig ding. Helemaal wanneer het gaat om het kind voeden in het openbaar. In de Zutphense vestiging van Schuurman Schoenen leidde dit tot een opstootje. 

Marjolijn Vos koopt al jaren haar schoenen bij de Zutphense winkel. Met haar vier kinderen stapte ze de winkel binnen. Haar dochter (3) was schoenen aan het passen "terwijl ik mijn jongste van 1,5 rustig probeerde te houden. Ze was net wakker en had totaal geen zin om haar voetjes te laten meten", vertelt ze. Haar kindje kreeg dorst: "geheel automatisch gaf ik hier gehoor aan: ze kreeg de borst. U moet weten dat ik al bijna 6 jaar borstvoeding geef en voor mij, voor ons, is het net zo normaal als een slokje water drinken als we dorst hebben." Omdat er op dat moment geen klanten in de winkel waren tolereerde de verkoper tevens leidinggevende het. 

"...de verkoper zei meteen dat hij wilde dat ik hier mee zou stoppen"
Marjolijn Vos

Echter kwam niet veel later een vrouw met haar kleinkind binnen. "Ik wilde de oma nog vragen of ze hier een probleem mee had. Maar de verkoper zei meteen dat hij wilde dat ik hier mee zou stoppen." Vos gaf netjes gehoor aan de mededeling. Ze ging (met schoenen) naar huis toe, maar "toch heeft de aankoop een nare nasmaak." 

Open brief

In een open brief aan de verkoper doet ze een oproep om borstvoeding in het openbaar makkelijker te maken. "Ik neem u niks kwalijk en zal de volgende keer gewoon weer schoenen bij jullie kopen als dat nodig is. Maar ik hoop wel dat wanneer er weer een moeder met kleintje in uw winkel schoenen komt uitzoeken en het nodig is dat er gevoed wordt, dat uw haar een beschut plekje kan aanbieden", schrijft ze aan de verkoper. 

"Als zij meteen had gevraagd of ze op een afgeschermde plek borstvoeding kon geven was dit geen probleem geweest"
Gert-Jan Zijlstra

De verkoper in kwestie is Gert-Jan Zijlstra. Hij is ook leidinggevende van de winkel. "Ik kan het niet tolereren dat hier zomaar een borst uit de kleding gehaald wordt wanneer er ook kinderen rondlopen", legt hij uit. "Dit is een openbare gelegenheid. Als zij er voor kiest om het in het openbaar te doen is dat haar keuze. Maar niet met mijn klanten erbij." 

Volgens Zijlstra had er een goede oplossing kunnen komen. "Als zij meteen had gevraagd of ze op een afgeschermde plek borstvoeding kon geven was dit geen probleem geweest. Dan had ze het achter het gordijn kunnen doen. Maar dat deed ze niet." Ook is hij niet te spreken over de open brief van Vos. "Ik vind het niet netjes om dat via de pers te spelen. Ze had ook gewoon binnen kunnen stappen. Gelukkig heb ik haar contactgegevens", zegt hij. 

 

 

Lees ook: de open brief van Marjolijn Vos

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.