Fluisterboten willen dit seizoen 30.000 mensen over 'hun' Berkel varen

ZUTPHEN - Buiten is het nog wat frisjes. Langzaam is de lente haar intrede aan het maken. Over een tijdje zullen veel vrolijke gezichten weer over De Berkel varen. 

Henk-Jan Bouwhuis is sinds november voorzitter van de club schippers. Hij spreekt met trots over de vrijwilligers. "We hebben 40 schippers, 7 mensen voor achter de kassa en ook nog een aantal muzikanten. Ik mocht in december 65 kerstpakketten inpakken. En dat is een goed teken!" Bij de vraag of de Zutphense Berkel niet een beetje eigendom is van de fluisterboten schroomt Bouwhuis niet om dat volmondig toe te geven. "Zo ervaren wij dat wel ja! Het is een prachtig stuk Zutphen waar wij met onze boten over mogen varen." 

Hoogseizoen

Vlak voor pasen, op 31 maart, zullen de boten weer gaan varen. "We hopen op veel bezoekers. Het liefst hetzelfde aantal als vorig jaar." In het vorige seizoen haalde ze de magische grens van 30.000 klanten. "Om precies te zijn 30.662 bezoekers. Dat zijn er echt veel!" 

Druk zal het in het begin nog niet worden, voorspelt de voorzitter. "Het zal vast niet zo druk zijn. Mits het met pasen mooi weer gaat zijn. Over het algemeen is het in april rustig. In mei wordt het drukker en in juni, juli en augustus komen de meeste toeristen. Dat is het hoog seizoen." Juli en september zijn ook erg populair door de bedrijven. "Dan zijn de bedrijfsfeestjes. Zo vlak voor of na de vakantie." 

"Ik ben de op één na jongste. Ik ben 65 jaar"
Henk-Jan Bouwhuis

De medewerkers zijn vooral gepensioneerde. "Ik ben de op één na jongste. Ik ben 65 jaar. De oudste heeft de respectabele leeftijd van 86 jaar." Echter kan dit in de toekomst nog wel eens voor wat problemen gaan zorgen. "De pensioen leeftijd gaat steeds verder omhoog. En wij hebben echt de categorie mensen die met de fut zijn." 

Subsidie? Nee hoor

Subsidie-slurpers zijn het niet. Ze doen namelijk alles zelf. "Subsidie hebben we niet nodig. We kunnen alles zelf doen, en dat doen we dan ook", vertelt Bouwhuis trots. "We regelen ook de vaarbewijzen en andere benodigdheden zoals kleding." 

"Ken je de uitdrukking 'Koop een boot en werk je dood'?"
Henk-Jan Bouwhuis

Wie denkt dat de fluisterbootschippers stil hebben gezeten in de winter heeft het mis. Met man en macht is geklust aan de boten. "Ken je de uitdrukking 'Koop een boot en werk je dood'? Die is van ons ook toepasselijk. De hele winter wordt er twee dagen in de week gewerkt aan de boten." 

Klaar voor de start

Bijna alle boten zijn klaar om het water in te gaan. Bouwhuis kijkt al met veel plezier uit naar het seizoen. "Ik vaar zelf ook. Het is erg mooi om in het voorjaar de vogeltjes hun nestjes te zien bouwen. Dit kun je vanaf een hele bijzondere plek volgen", vertelt hij gemotiveerd.  


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.