Wat ging er allemaal mis bij zwembad de IJsselslag?

Wat ging er allemaal mis bij zwembad de IJsselslag?

Het Zutphense zwembad de IJsselslag lijkt weer in rustiger vaarwater te zijn. Nadat het interimbestuur en de veelbesproken zwembadmanager aan de kant werd gezet door de gemeente en er een nieuw interim-bestuur 'met kennis van het runnen van een zwembad' aan werd gesteld lijkt het weer beter te gaan. Inmiddels ligt ook het externe onderzoek naar de problemen op tafel.

Daaruit blijkt dat de rol van de gemeente onduidelijk was in de bestuurlijke problematiek. De gemeente is eigenaar van het zwembad, maar heeft het bestuur uitbesteed aan de stichting  Stichting Sportaccommodaties Zutphen (SSAZ). Maar de gemeente voelde zich wel verantwoordelijk voor de problemen. "Zeker in tijden van druk, is de verleiding dan groot om (al dan niet informeel) rechtstreeks in te grijpen in het besluitvormingsproces van het zwembadbestuur, waardoor mandaat van het bestuur feitelijk wordt ingeperkt" luidt de conclusie van het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Treem.

IJsselmeeuwen

De onderzoekers hebben, naast de verhouding tussen SSAZ en de gemeente, ook gekeken naar de verhouding tussen de stichting en zwemvereniging de IJsselmeeuwen. Vooral op dat vlak waren er veel moeilijke problemen. Er ontstond discussie over de huur en de huurverlaging doormiddel van het uitvoeren van afgesproken taken bij het zwembad.

Dat leidde uiteindelijk tot een huurachterstand en een deurwaarder die op pad werd gestuurd naar de zwemvereniging. Het nieuwe interimbestuur heeft weer wat rust gebracht door de deurwaardersclaim in te trekken en in gesprek te gaan met de club. Het onderzoeksbureau denkt dat de IJsselmeeuwen een grotere rol kunnen spelen binnen het zwembad. Ze moeten een partner worden in plaats van een bedreiging.

Er loopt momenteel een onderzoek naar hoe het beheer van de sportaccommodaties geregeld moet worden. De resultaten van het onderzoek naar de problemen bij de IJsselslag worden daarin ook meegenomen.

 

 

Bekijk ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.