Opinie: Politieke schizofrenie

ZUTPHEN - Het Plein is het loket waar inwoners van Zutphen terecht kunnen voor werk, inkomen en zorg. Voor bestuurders geeft Het Plein vooral veel zorgen, hoge kosten en heel veel werk. Het Plein is een zelfstandige organisatie, maar wel van de gemeente. De verantwoordelijk wethouder is Annelies de Jonge. De bestuursvoorzitter van Het Plein heet ook Annelies de Jonge. Jawel, het is dezelfde persoon. De Jonge rapporteert dus aan De Jonge en De Jonge beoordeelt of De Jonge haar werk goed gedaan heeft. Tsjonge jonge. 

Lex Hemelaar

Lex Hemelaar

Maatschappelijk Ondernemer

In 2017 werden de kosten bij Het Plein met 1,5 miljoen overschreden. 2018 is net begonnen of de begroting is al bijgesteld. Er moet maar liefst 9,5 miljoen euro bij. Nadat bestuursvoorzitter De Jonge de begroting van Het Plein heeft goedgekeurd, fietst ze in drie minuten naar het gemeentehuis. Onderweg transformeert ze van bestuursvoorzitter naar wethouder. Bij het gemeentehuis aangekomen zet ze haar fiets in het rek, gooit haar haren los en schuift aan bij de collegevergadering. Op de agenda staat de begroting van Het Plein. Wethouder De Jonge maakt gehakt van haar eigen begroting. Zijn ze gek geworden bij Het Plein! Zo veel geld heeft de gemeente helemaal niet. Ze stemt tegen. In drie minuten tijd is ze 180 graden gedraaid. Kunt u dit volgen?

"In het brave politieke klimaat van Zutphen windt niemand zich hier echt over op"
Lex Hemelaar

Deze politieke schizofrenie is een voorlopig dieptepunt in de chaos bij Het Plein. Het bestuur was de afgelopen vier jaar geheel niet ‘in control’. Verwaarlozing van de organisatie, ontoereikende managementinformatie, een afgebroken fusie met Delta, een mislukte interne verbeterslag en nu dus een onrealistische begroting. Deze hele geschiedenis heeft al miljoenen gekost en het eind is nog niet in zicht. Dat alles onder de verantwoordelijkheid van bestuursvoorzitter De Jonge. 

In het brave politieke klimaat van Zutphen windt niemand zich hier echt over op. Het is Annelies voor en Annelies na. Hoe serieus neemt Zutphen zichzelf als De Jonge, verantwoordelijk voor een miljoenenstrop, tot beste wethouder wordt verkozen? 

Wethouder De Jonge had bestuursvoorzitter De Jonge al lang weg moeten sturen wegens falend toezicht en klungelig beleid. Dat deed ze niet. Bestuursvoorzitter en wethouder waren het tot voor kort altijd met elkaar eens. Nu zijn het ineens twee verschillende personen geworden. Waarom? Ach natuurlijk, de verkiezingen komen eraan. De Jonge is lijsttrekker van de PvdA. Dan stem je niet in met een begroting van Het Plein die Zutphen aan de rand van een bankroet brengt. 

Op 21 maart sluiten de stembureaus om 21:00 uur. We weten nu dat lijsttrekker De Jonge maar drie minuten nodig heeft om van gedaante te verwisselen. Kort na negenen gooit lijsttrekker De Jonge het PvdA verkiezingsprogramma al bij het oud papier. De toekomstig wethouder De Jonge gaat het vast heel anders doen. 

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via opinie@lgld.nl.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.