Jan Alberts werd 'weggestuurd' uit de PvdA-fractievergadering: "dit was de druppel"
- Opgestapt
- 22 februari 2018
- Jesse Sprikkelman
BRUMMEN - De sfeer binnen de Partij van de Arbeid in Brummen is ronduit slecht te noemen. Alleen dit jaar al zijn er al twee leden opgestapt. De campagneleider en een raadslid. De gemeente bracht dinsdagochtend naar buiten dat Jan Alberts niet meer bij de partij hoort. Dit omdat hij het 'helemaal gehad heeft' met de partij.
De reden van zijn vertrek zal geen verassing zijn, dat is het bestemmingsplan waar het dorp Eerbeek al lange tijd van in de ban is. Alberts heeft een zienswijze ingediend, omdat hij zelf in Eerbeek woont. Wanneer je dit als burger zijnde doet, is het standaard zo dat je dan niet mee mag stemmen in de raad. "Dit snap ik ook. Dat hoort zo. Ik wil geen belangenverstrengeling", legt Alberts daar over uit. Hij maakt dan geen deel uit van de groep wanneer dit besproken wordt in een raadsvergadering of forumvergadering.
"Als ik alleen al het woord Eerbeek in mijn mond neem krijg ik te horen dat ik daar niet over mag beraadslagen"
"Ook is afgesproken dat je in zo'n geval je mening niet mag gaan rondbazuinen. Iets wat ik ook wel kan begrijpen", vertelt hij. Maar je mag er volgens de regeltjes wel met de fractieleden van je partij over praten. Echter is dit bij de Partij van de Arbeid in Brummen niet het geval. "Als ik alleen al het woord Eerbeek in mijn mond neem krijg ik te horen dat ik daar niet over mag beraadslagen. Dit is al een half jaar zo, en dat is erg vervelend."
Opiniestuk
Onlangs berichtte de PvdA namens een groep partijen over het bestemmingsplan. Ze vertelde daarin dat ze het eens zijn met het bestemmingsplan. "Het bericht is ook namens mij ondertekend, terwijl ik de inhoud niet eens kende. En dat vind ik ronduit onrespectvol." En buiten dat om "vind ik het niet kunnen dat de partij al een standpunt inneemt voor de beraadslaging."
Als antwoord op het bericht van de PvdA hebben Jan Alberts en Reinoud Keesmaat (die eerder opstapte bij de PvdA als campagneleider) dit opiniestuk gepubliceerd. "Duidelijk heeft dit kwaad bloed gezet bij de wethouder", denkt Alberts. Maandag tijdens een fractievergadering over het bestemmingsplan kreeg hij de vraag "wat doe je hier" naar zijn hoofd geslingerd. "Ik ben binnen de fractie op dit moment. Dus ik mag wel degelijk mijn mening geven", was zijn reactie daarop.
"Hij liet me weten dat ik beter kon vertrekken"
Wethouder
Wethouder Eef van Ooijen (PvdA) stapte niet veel later de fractiekamer binnen. Hij zou aangegeven hebben dat het ongepast zou zijn van Alberts om bij de vergadering aanwezig te zijn. "Hij liet me weten dat ik beter kon vertrekken." En dat was echt de druppel. "Een wethouder is over het algemeen te gast bij fractievergaderingen." Het raadslid voelde zich toen niet meer welkom, en dat was de druppel. "Ik heb het nog een dag laten rusten. Het kon natuurlijk een misverstand zijn, en er is veel spanning omtrent het bestemmingsplan. Maar niemand nam contact met mij op." En dat was dus de druppel: "Bij een partij waar discussiëren niet mogelijk is voel ik me niet thuis. En door de aanvaring in de fractiekamer voelde ik me ook niet langer welkom. Als je wordt verzocht om weg te gaan staat dat in mijn ogen gelijk aan iemand voor altijd wegsturen."
Stille trom
Alberts heeft zich voor de aankomende verkiezingen niet verkiesbaar gesteld. Daarom blijft hij tot die tijd een onafhankelijk raadslid. "Mijn plan was eigenlijk om na de verkiezingen met stille trom te vertrekken, maar dat is niet echt gelukt", zucht de Eerbekenaar.
"Ik ben natuurlijk ook druk"
Cathy Sjerps, fractievoorzitter van de partij, vindt het "jammer dat Jan vertrokken is." Ze vertelt dat hij een zienswijze ingediend heeft over het bestemmingsplan, "en dat is natuurlijk prima! Maar hij mag dan raadsleden niet bijinvloeden met zijn mening." Daarom had hij volgens haar ook niet bij de fractievergadering aanwezig mogen zijn. "Dan kun je mensen beïnvloeden. En dat is niet de bedoeling. Hij had niet mee mogen praten."
Weggelopen
Tijdens de desbetreffende fractieavond stond er maar één punt op de agenda, en dat was het bestemmingsplan. "Daarom waren wij stomverbaasd dat hij binnen kwam lopen. Daar hebben wij hem op aangesproken, en dat is geëscaleerd." Volgens Sjerps is Alberts toen weggelopen, "hij verliet gepikeerd de ruimte."
Na de aanvaring is er geen contact meer geweest. "Voor zover ik weet zou er een raadslid bij hem langs gaan. Ikzelf heb geen contact opgenomen het hem. Ik ben natuurlijk ook druk."
PvdA-wethouder Eef van Ooijen (en tevens loco-burgemeester) is niet ingegaan op het verzoek om te reageren.
Lees ook: