GroenLinks: er moeten elektrische bussen en fietstaxi's komen in Zutphen

GroenLinks: er moeten elektrische bussen en fietstaxi's komen in Zutphen

Alle verkiezingsprogramma's liggen weer klaar (hier) voor wie op 21 maart naar de stembus gaat. Onze redactie heeft alle programma's doorgelezen en pikt daar in een reeks aan artikelen opvallende punten uit. Dit keer: GroenLinks, die willen dat er elektrische bussen komen in de gemeente.

Info

Niet alleen GroenLinks maakt zich druk om duurzaamheid. Naast veiligheid komt duurzaamheid veel voor in de Zutphense verkiezingsprogramma's.

Als je zoekt op 'bus' in het verkiezingsprogramma van GroenLinks krijg je twee resultaten: de 'stembus' en de 'elektrische bus'. De partij is van mening dat schone lucht van levensbelang is. Daarom moeten de vieze vervuilende autobussen de stad uit en plaatsmaken voor milieuvriendelijkere elektrische bussen. "GroenLinks zet echt in op schone lucht en een energieneutraal Zutphen." laat lijsttrekker en fractievoorzitter Liza Luesink weten.

Vervoer

Maar GroenLinks wil meer dan elektrische bussen, ze willen van alles omtrent vervoer veranderen. "De bussen zijn voor GroenLinks een onderdeel van een totaal nieuwe kijk op mobiliteit/vervoer in de gemeente." Het verkeer moet volgens de partij schoner: "We zijn al langer bezig met het vervoer schoner krijgen, hebben bijvoorbeeld steeds gepleit voor meer laadpalen en makkelijkere (en snellere) aanvraagprocedures."

"Dat is toch de toekomst"
Liza Luesink (GroenLinks)

Want schone lucht en energie is de toekomst. "Dat is toch de toekomst, want vanaf 2030 mogen alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht." Alvast investeren in de toekomst, bijvoorbeeld door elektrische bussen te gaan gebruiken, is wat GroenLinks wil. En dat levert meer dan een schone lucht op, blijkt uit hun programma. "Naast het voordeel van een schonere lucht, verlaagt dit ook de parkeerdruk en verhoogt het de aantrekkelijkheid van de omgeving.

Fietstaxi's

Een aantrekkelijkere en gezondere stad met elektrische auto's en elektrische bussen, wat wil je nog meer? "Fietstaxi's" zegt GroenLinks dan! "We zien in Zutphen steeds meer fietskoeriers die een bijdrage leveren aan schoner vervoer en wie weet liggen er ook wel kansen voor fietstaxi’s. Ik zie deze wel rijden tussen bijvoorbeeld de Hoven en de binnenstad, om mensen snel naar de markt te brengen en op de terugweg weer op te pikken. Flexibeler en schoon." aldus Luesink.

Zaterdag deel 2 van het drieluik aan artikelen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.