SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zwarte Cross bevestigt nieuwe namen, bekijk hier welke

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ACHTERHOEK - Weerzien met de energieke act uit Leeds, driekoppig Canadees hardrockbeest wordt ontketend in Lichtenvoorde, festivalbezoekers nemen het op tegen een Rotterdamse schaakmeester, komisch duo Arie & Silvester na tien jaar weer herenigd, gierende psychedelische rock met een Achterhoeks tintje, happy hardcore uit de 90’s en een buurtfeest Brooklyn-stijl.

Met trots kondigt de organisatie een nieuw podium aan: The Noaberhood. Dit podium, nummer 33 inmiddels, staat in de nieuwe hiphopweide. Dat is nog niet alles! De volgende acts worden toegevoegd aan de programmering: Kaiser Chiefs (GB) en Danko Jones (CA) staan op het Hoofdpodium. In de Megatent draaien DJ Paul Elstak, Mental Theo en 2 Brothers on the 4th Floor. Empress Black Omolo (NL/KE), TenTemPiés en Royal Sounds (GB) zijn geboekt voor de Reggaeweide. Exoticana wordt gevuld met Gasper Nali (MW), IDIOTAPE (KR) en Islam Chipsy (EG). Bezoek Café Harder voor Pene Corrida. Op het Boschplaat-podium, verstopt in het bos, luister je klein en intiem naar Poor John. Ga de Dansvloer op voor Justin Mylo, Ravitez en WeDamnz. Maar er is meer. The Dawn Brothers in the Bayou, Birth of Joy in de Roadhouse, Vezpa bij het Kampvuur. In het Rock 'n Roll Circus, voor de campinggasten, kun je ouderwets knappen met WANNABEASTAR. DJ Badmuts en Opblaasservice staan op de Camping. Wandel de Theatertent binnen voor Danzman - Nederlandstalige Virtuele Electro Pop, Arie & Silvester en Arie Koomen. Bij de Theaterweide kan deelgenomen worden aan de ‘Workshop Schermen -  Duelleren kun je leren’ en is het mogelijk om te Simultaanschaken tegen Hans Böhm. Tot slot: In Excelsis Deo en Het Welkommitee zullen te zien zijn op het festivalterrein.

33e podium The Noaberhood in nieuwe hiphopweide 

De organisatie vond het de hoogste tijd voor een hiphop podium op de Zwarte Cross. Bij deze 22ste editie is het dan eindelijk zover! Er zijn een miljoen redenen om hiphop te programmeren; vanwege de creativiteit met taal, onverschrokken attitude, melodieuze beats, bij vlagen absurde humor, gebroederlijke sfeer bij liveshows, hoge energie, inspirerende teksten maar ook het fuck-off gehalte, muzikale vakmanschap en gemêleerde publiek maken hiphop tot een feestje. Het gehele festivalweekend wordt een bomvol muziekprogramma gepresenteerd waarbij grote namen en jong talent uit de Benelux elkaar afwisselen, inclusief streetart en skateshows in een halfpipe. Zeer binnenkort maken we de eerste namen voor The Noaberhood bekend.

Weerzien met Kaiser Chiefs vrienden 

In 2012 sprongen stuntmannen William van den Putte (BEL) en Martins Alexandrovich (LET) met crossmotoren over het 22 meter hoge hoofdpodium. Zanger Ricky Wilson stond op het dak van het podium en tijdens het laatste refrein van ‘Take My Temperature’ vloog Alexandrovich over hem en de vlammenwerpers heen. “Het gejuich wat toen uit het publiek opsteeg, klonk dagen later nog na in de Schans!”, memoreert Zwarte Cross festivaldirectrice Tante Rikie. “Het was en is één van onze mooist uitgevoerde stunts omdat alle elementen van de Zwarte Cross bij elkaar kwamen. Regelmatig word ik nog aangeklampt door bezoekers die dit optreden een hoogtepunt in de historie van het festival noemen.” De Feestfabriek is de Kaiser Chiefs dus nog niet vergeten en de band uit Leeds de Zwarte Cross ook niet. Het aanstaande optreden wordt voor Tante Rikie een weerzien met goede vrienden, maar ze heeft ook zeker zin het optreden: “Ik ben de band altijd blijven volgen en gek op hun energieke optredens en positiviteit. Ze passen wat mij betreft uitstekend bij het thema van dit jaar: Leven vóór de dood!”

Bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en veel humor

Dat de combinatie van muziek, theater, motorcross en stunts veel mensen trekt, blijkt wel uit de kaartverkoop. De zaterdag en zondag zijn al uitverkocht en voor de vrijdag is inmiddels al 88% van de kaarten verkocht. In dit tempo zal de Zwarte Cross binnen een maand helemaal uitverkocht zijn. Voor alle aanwezigen: begin de dag in de Gospel Church. Hier kunnen zowel gelovigen als atheïsten zich vinden in een gezamenlijke overtuiging dat iedereen kan zingen, dansen en er een mooie tijd van kan maken met de mensen om zich heen. Stap daarna de Universitent binnen. Gepassioneerde wetenschappers geven de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal. Neem daarna een kijkje bij de crossbaan waar de finale van de Dutch Masters of Motocross plaatsvindt. Zelf sportief doen kan in het water van festivalstrand Playa Gasolina. Vul daarna de lege magen op de Fijnproeversweide. De beste ‘single dish restaurants’ op wielen staan ingeparkeerd op het strand van Playa Gasolina. Uitbuiken kan in de Theatertipi. Hier vinden exclusieve, superknusse voorstellingen plaats. Laat tot slot alles helemaal gaan in de Discotent of doe romantisch bij een Kampvuur. Het complete programma zal ook dit jaar uit zo’n 250 bands en meer dan 1000 theaterartiesten bestaan dus iedereen kan alle kanten op.

Al eerder bekend gemaakt: Volbeat (DK), Electric Eel Shock (JAP), Heavy Hoempa, Lady Virea, Bureau Sport, Huub van der Lubbe, Hoe word ik miljonair  - Corné van Zeijl, Giant Tiger Hooch, Feuerengel (DE), Warboel, BZB, Russkaja (OOS), BloYaTop, The Skints (GB), Kingston Soul, New Kingston (VS), DJ Tommi, Panko (ES), Trobi, De Theatertroep – Vaudeville, Marino Punk (BE), Johan Kampman, Picto Facto (FR), Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers, De Dijk, Triggerfinger (BE), Gogol Bordello (VS), Millionaire (BE), Death Alley, Nieuwegrond, Mike Williams, The Band of Heathens (VS), Gummbah en Leonard Bedaux – Sexboerderij Het Gouden Kalf, The Goat Roper Rodeo Band (GB), Thijs Kemperink, Silvester Zwaneveld  – Een kleine geschiedenis van bijna alles, Bas Nijhuis en Eddy van der Ley – Niet zeiken, voetballen!, Mr. & Mr. Burn (GB) – explosief fysiek straattheater, Douwe Dijkstra en de sneue vertoning, clownesk straattheater van Fraser Hooper (GB), Høken met de Heinoos, Boh Foi Toch, Reverse Cowgirls, Certain Animals, Hilltop Howlers, Bökkers, De Motorband, Pé Daalemmer & Rooie Rinus, Kadavar (DUI), Frequencerz, Het Syrène Saxofoonkwartet, Baron Otto von Tounix, Dub Pistols (GB), The Dirty Daddies, Tusky, Switch Bones, Los Paja Brava, The Mauskovic Dance Band, Crooxs, Small Time Crooks, The Mourning Glories, Samora, Ooostblok, Mr Rizzo's Miniatuur Fotostudio, Rider Mo, The Slampampers, St Joan's Ambulance by Stickleback Plasticus, De Stijle, Want… - Toni Ronaldoni, Two left feet by Stickleback Plasticus, WC Experience, Plork en de Aannemers.

Gedachtegoed festivaldirectrice Tante Rikie

 ‘Leven Vóór De Dood!’ is dit jaar de strijdkreet van festivaldirectrice Tante Rikie. Haar gedachtegoed: het is nú te doen! Vanaf 12 juli heet ze iedereen ‘Welkom Thuus’ op het festivalterrein in Lichtenvoorde.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.