SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Waarom Zutphen een goede coffeeshop-stad is

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - In het regeerakkoord staat dat er plannen zijn om tests te doen met gereguleerde wietteelt. Dit ving ook de Zutphense partij Burgerbelang op, en direct trokken zij de motie ‘Regulering Wietteelt’ uit de kast. Maar… Is Zutphen wel een goede coffeeshopstad? 

Het antwoord is JA!, in hoofdletters met een uitroepteken. Zutphen kent drie coffeeshops. Wat relatief veel is voor de Achterhoek, en de grote van de binnenstad. Wij spraken een paar bezoekers van één van de coffeeshops. 

"Nooit gezeik, en altijd rustig"
Barry (42)

Gezellig

Barry (42) komt er wekelijks. “Het is altijd een goede sfeer in de coffeeshops in Zutphen. Nooit gezeik, en altijd rustig. In bijvoorbeeld Arnhem is geregeld gedoe tussen klanten en het personeel. Hier heb ik dat nog nooit meegemaakt.” 

Max (20) sluit zich daarbij aan: “Zutphen is wat mij betreft een super coffeeshop stad. Oké, Amsterdam staat bovenaan. Maar dat is wel erg ver weg. Het komt vooral door de rust en het respect wat er heerst. Dat die motie doorgezet wordt zou goed zijn. Dat maakt het alleen maar makkelijker voor de eigenaren.” 

"Zo kunnen we onze dingen doen zonder angst, angst voor de wettelijke macht"
Exploitant coffeeshop Liberty

Bij eerdere rondvraag (zie video hieronder) bleek ook dat de gewone passant zich er in kan vinden. De één: “Als het niet legaal is wordt het in de criminele scene gehouden.” Één ander: “Dat geeft overzicht. Het is dan makkelijker te controleren.” 

Lees verder onder de video… 

Eerder vroegen wij Zutphenaren wat ze van het idee vonden. 

Achterdeur

Momenteel komt wiet binnen via de ‘achterdeur’ van een coffeeshop. Het is namelijk niet legaal te verkrijgen voor coffeeshophouders, maar ze mogen het wel verkopen. In februari werd er in de eerste en tweede kamer al gesproken over een nieuwe wietwet. Toen spraken we de exploitant van coffeeshop Liberty in Zutphen: “Het zou fijn zijn als het achterdeurbeleid legaal gaat worden. Zo kunnen we onze dingen doen zonder angst, angst voor de wettelijke macht” vertelde hij toen. 

Dat de overheid het in de gaten houdt moet geen kwaad kunnen: “Toezicht en dergelijke is prima. Zolang er maar zekerheid is. Bewaren onder toezicht van bijvoorbeeld de gemeente of politie zou juist goed zijn. Het moet ook niet te makkelijk gaan.”

Dat Zutphen trots is op hun coffeeshops bleek eerder al. De lokale politie had agenten uit Polen op bezoek eind september. Wij kwamen langs om kennis te maken met ‘wijkgericht werken’, maar om ons land echt te ervaren namen de Zutphense dienders hun buitenlandse collega’s mee naar een coffeeshop. “Dat waren ze in Polen ook niet gewend” schreef de politie daarover. 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.