SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Een openbaar toilet, maar dan wel alleen voor mannen.

Waar kan ik (als vrouw zijnde) mijn behoefte doen in Zutphen?

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Het is midden in de nacht, je bent net wezen stappen, en je moet naar de wc. Waar moet je heen? De kroegen zijn dicht en je kan dus nergens meer naar binnen.

Een niet heel ondenkbaar scenario. Waar moet je heen in de binnenstad? Veel optie's zijn er niet. Sterker nog, er is slechts één openbaar toilet in de stad welke altijd beschikbaar is. Die staat op de hoek van de Berkelkade en de Marspoortstraat. Wel zijn er op de Schupstoel en de Nieuwstad 'uriliften'. Dat zijn urinoirs die in het weekend tussen 23.00 uur en 06.00 uur uit de grond komen.

Andere optie's, zoals winkels, het station of café's zijn allemaal na sluitingstijd niet meer toegankelijk. Het toilet op het station is, na de verbouwing van de Kiosk, alleen nog toegankelijk tijdens de openingstijden van de stationswinkel.

Wildplassen

Alle openbare opties zijn bovendien bedoeld voor mannen, voor vrouwen is er geen openbaar toilet te vinden. Een andere optie is natuurlijk wildplassen, maar dat mag natuurlijk niet. Ook niet als de nood hoog is en je als vrouw nergens terecht kan, oordeelde de rechter over een vrouw die dat in Amsterdam deed.

Toch wordt het wel gedaan. In Zutphen werd in 2016 61 keer iemand op de bon geslingerd voor 'binnen de bebouwde kom buiten de daarvoor bestemde plaats zijn behoefte doen'. In totaal leverde dat €7.805,- op aan boetegelden. Uit de cijfers blijkt echter niet of het gaat om wildplassen of om wildpoepen. Waarschijnlijk wordt het wel meer gedaan, blijkt uit de 'lucht' die in sommige steegjes hangt. "Echt walgelijk, als je op zondagmiddag op sommige plekken in de stad loopt" reageert een Zutphenaar.

In de andere gemeenten uit de regio is overigens helemaal geen 24/7-openbaar toilet beschikbaar.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.