Waarom jongeren liever klein wonen en groot werken

Waarom jongeren liever klein wonen en groot werken

Jongeren uit de regio vinden het prima om klein en ‘knus’ te wonen. Maar, vooral de zpp’ers, hechten veel waarde naar de grote en luxe van hun kantoor. 

Dit blijkt uit een enquête van LokaalGelderland onder jongeren uit de regio. Tom (24) is één van die voorbeelden: “Ik heb een klein knus appartementje in Zutphen. Maar met een groep van vijf runnen we een bedrijfje dat shirts ontwerpt. Het kantoor wat we hebben is groter dan mijn huis, hier heb ik specifiek voor gekozen. Ik ben toch meer op kantoor dan thuis.” 

Gezelligheid

Uit de enquete, die door 259 mensen ingevuld is, blijkt dat 75% van de jongeren (tussen de 18 en 30 jaar) het niet uit maakt hoe groot hun huis is. Vaak vinden zij gezelligheid het belangrijkste. 8% wil wel een groot huis bezitten. Vaak dan ook direct kopen. Het overige percentage kiest liever voor een knus klein huisje. 

Olivier (18): “Mijn wens is wel om een groter huis te hebben. Het liefst vrijstaand. Maar dan niet te groot natuurlijk. Ik moet nog wel even sparen, want kopen lijkt mij de beste optie.” 

"Veel mensen gaan eerst een paar jaar huren"
Woordvoerder Vereniging Eigen Huis

Het kopen van huizen is vaak niet de eerste stap die gedaan wordt, blijkt ook uit de enquete. Meestal huren jongeren eerst een periode voor ze overgaan op kopen. Hans Andre De La Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, vertelt dat het voor jongeren niet zo moeilijk is een huis te kopen “maar makkelijk is het zeker niet. Veel hangt af van het aanbod aan betaalbare, kleine(re) huizen. Hoe dat op verschillende plaatsen in Gelderland is weet ik niet. In steden zal het vaak lastiger dan in kleine gemeenten.”

Huren of kopen? 

Maar toch lopen jongeren vaak tegen hetzelfde aan: “Je moet enig eigen geld hebben om een huis te kopen; spaargeld of geld dat je krijgt of leent van je familie. Dat komt omdat je de extra kosten (de kosten koper) niet kan lenen bij de bank. Dus de overdrachtsbelasting, notaris en financieringskosten moet je zelf betalen. Het aankoopbedrag van het huis kan je lenen, mits je inkomen voldoende is en je niet boven de taxatiewaarde biedt. Een (studie)schuld kan een hindernis zijn om (voldoende) hypotheek te krijgen. Vaak zal een lening voor een auto of zelfs een telefoon eerst moeten worden afgelost, als iemand de maximale hypotheek wil krijgen.”

Of het handiger is om direct te kopen, of juist eerst te huren, is volgens de woordvoerder persoonlijk: “Dat is een persoonlijke keuze. Veel mensen gaan eerst een paar jaar huren en daarna, samen met een partner, een eerste huis kopen. Dat kan zowel verstandig als onverstandig zijn.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.