SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

De merels in de provincie gaan het moeilijk krijgen

REGIO - Merels in de provincie hebben het zwaar. Dit jaar lijkt namelijk het usutuvirus toe te slaan. Deskundigen maken zich zorgen daarover. 

Net als vorig jaar lijkt het virus het merellandschap weer in zijn greep te hebben. Jan Schoppers van Sovon Vogelonderzoek geeft toelichting tegenover Omroep Gelderland: “De laatste maanden krijgen we veel meldingen van dode merels, wel driehonderd tot vierhonderd per maand.” Of het aantal gaat stijgen weet hij niet: “Op dit moment zijn de vogels ook nog aan het ruien, daardoor zie je ze minder. Ze houden zich schuil.”

Onderzoek

Henk van der Jeugd van NIOO Vogelonderzoek tegenover de omroep: “Het is usutuvirus is een virus dat steeds vaker in verschillende Europese landen de kop opsteekt. We zien nu dat het zich langzaam naar het noordoosten uitbreidt.” Het onderzoeksbedrijf doet onderzoek naar levende merels op het virus: “We vangen en ringen de merels en nemen bloedmonsters en monsters vanuit de keel en de cloaca (de vulva van een vogel, red.). Sommige merels die het virus hebben knappen gelukkig wel weer op.”

Van der Jeugd denkt wel dat de meelpopulatie zich weer zal herstellen: “In 2012 zag je in Duitsland op lokaal niveau soms wel driehonderdduizend dode merels. Gelukkig is dat binnen twee jaar hersteld. Dat zou in Nederland ook zo kunnen zijn.”

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.