Jongeren Bronckhorst vast op woningmarkt

Jongeren Bronckhorst vast op woningmarkt

Jongeren in Bronckhorst maken zich zorgen over de situatie op de woningmarkt voor starters. Dat blijkt uit een ronde van burgemeester en wethouders door de gemeente. Door het gebrek aan passende woonruimte dreigt een uitloop van jonge inwoners.

"Vanuit de inwoners komen signalen dat er nu behoefte is aan huisvesting voor met name de doelgroep starters. In zowel de koop- als de huurmarkt is het aanbod goedkope woningen beperkt", constateert het college na gesprekken met inwoners op evenementen en andere drukbezochte locaties. "Ook geeft men aan dat het aanbod dat er is niet past bij hun wensen of financiële mogelijkheden." Naast het beperkte aanbod vormen ook strengere inkomenseisen een probleem voor jongeren.

Gevolgen van krimp

Bronckhorst geeft aan dat mogelijkheden om extra starterswoningen te bouwen beperkt zijn omdat woningbouw regionaal geregeld wordt en afhankelijk is van demografische ontwikkelingen. De verwachte krimp speelt voor het aanbod van nieuwe starterswoningen een negatieve rol. Het college geeft aan creatief te willen kijken naar bestaande bouw of de realisatie van tijdelijke woningen.

De problemen die starters op de woningmarkt in Bronckhorst ondervinden, komen ook voor in onder meer Doetinchem. Woningcorporatie Sité gaat daarom dit jaar nog tien extra woningen beschikbaar stellen voor jongeren tot 30 jaar. In Zelhem werd begin van het jaar al aan de bel getrokken over de woningnood onder jongeren.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.