Buren beoogde Lidl Lochem halen uit naar VVD
- 4 augustus 2017
- LochemsNieuws
LOCHEM - De VVD-fractieleden die vrijdagmiddag naar de beoogde plek van een nieuwe Lidl-vestiging in Lochem waren getogen om de mening van omwonenden te horen, kregen de wind flink van voren. Het wantrouwen jegens politiek en bestuur bleek groot. De buren van Noorderwal, Noorderbleek en Tuindorp zijn boos, zoveel is duidelijk.
Ondanks de rivaliteit die er vanaf het eerste moment bestond, kwam het toch nog tot een meer inhoudelijke discussie. De omwonenden missen een samenhangend beleid of integrale visie van de gemeente waardoor ze naar hun mening steeds weer voor verrassingen komen te staan. Dat gebrek aan samenhangend beleid onderschrijft de VVD overigens.
Uitnodiging
De liberalen hadden via de schriftelijke uitnodiging al kwaad bloed gezet. Zo’n bijeenkomst midden in de vakantietijd is niet flink, zo beweerde iemand. Fractievoorzitter Erik Haverkort pareerde door te zeggen dat zijn partij flink genoeg is om er wél te staan en dat er nog veel meer momenten komen waarop buren zich kunnen laten horen. Hij bood aan om te komen opdraven tijdens elke gewenste bijeenkomst die door de omwonenden zelf wordt belegd. Er kwamen uiteindelijk overigens toch nog zo’n 15 mensen opdagen.
Er was ook boosheid omdat de VVD in de uitnodiging en via een aankondiging in een weekblad blijk gaf van enthousiasme over de ruil van Lidl en Goossens Tweewielers. Goed voor de werkgelegenheid, aldus de liberalen. Omwonenden ontvingen dat met hoongelach, want veel directe arbeidsplaatsen levert een supermarkt in hun ogen niet op.
Uitstraling
Fractielid Erik-Jan de Haan wees op de indirecte werkgelegenheid door de uitstraling van zo’n supermarkt voor de nabijgelegen binnenstad. Ook daar geloven de bezwaarde buren niet veel van. Wat hen betreft mag Lidl naar het industrieterrein. Naast de Aldi of zelfs op de ‘Kop van Oost’, waar woningbouw is gepland. Volgens De Haan betekent het verbannen van supermarkten naar bedrijventerreinen juist de dood in de pot voor de binnenstad.
Een bezoeker van het ‘open-air-spreekuur’ van de VVD wees erop dat vroeger alleen woningbouw was toegestaan op de gesaneerde ondergrond van een gasfabriek zoals aan de Julianaweg het geval is. Het idee was dat alleen zo de kosten van de sanering terugverdiend konden worden.
Klachten
Anderen wezen op eerdere plannen met het gebied. Daarbij kwam herhaaldelijk de ‘belofte’ van eengezinswoningen en een parkeerplaats aan de orde. Daarnaast kwamen de al eerder gehoorde klachten van een enorme blinde muur, meer verkeer, te weinig parkeerplaatsen en (nachtelijke) transportbewegingen voorbij.
Al zo’n 20 jaar geleden lag er overigens een tamelijk ver uitgewerkt plan van onder meer Bouwbedrijf Kreunen en de toenmalige woningbouwvereniging Spectrum, waarbij de naam ‘Etalage naar de Toekomst’ voor het eerst werd gebruikt. Het idee was toen om de lelijke winkel van Dullaert aan de Markt te slopen om een brede doorbraak richting nieuwe gemeentehuis te forceren. Dat gemeentehuis was toen ook nog slechts een idee.
Winkels
Tussen Markt en gemeentehuis zou een soort plein komen waarlangs ook plaats zou zijn voor grotere winkels, waarvoor in de oude binnenstad geen plek is. Het gemeentehuis zou volgens dat plan eventueel gecombineerd kunnen worden met een nieuwe schouwburg en een nieuwe bibliotheek. Dit was volgens de planmakers de enige mogelijkheid om het centrum van Lochem te vergroten zonder binnen de wallen veel te hoeven veranderen.
Woningbouw op de huidige plek van Schouwburg en bieb zou een deel van de kosten moeten dekken. Het idee van nieuwbouw aan de Hanzeweg werd ook toen al geopperd.
Het toenmalige gemeentebestuur durfde het ambitieuze plan toen niet aan. Door later de ruimte tussen Markt en Noorderwal te laten volbouwen, met onder meer appartementencomplex De Brouwershof, kan het plan nooit meer in de oorspronkelijke vorm worden uitgevoerd.
De VVD’ers zinspeelden erop dat Lidl in Lochem een grote winkel volgens een nieuwe concept wil bouwen. De eerste winkel is eind vorig jaar in België geopend.
Lees ook: