Zutphen pompt ruim drie ton extra in cleantech
- 20 mei 2017
- LokaalGelderland
ZUTPHEN - Gemeente Zutphen investeert € 392.500 extra in het speerpunt cleantech. Cleantech betekent: nieuwe producten of diensten van bedrijven die helpen bij het hergebruiken van grondstoffen of het opwekken van schone energie.
Het doel is om verminderen afval en vervuilende restproducten, en uiteindelijk het creëren van meer banen. Het geld komt uit het budget voor het Focustraject en is bedoeld om de plannen in het jaarplan voor cleantech in Zutphen te realiseren. In het jaarplan staat, hoe de gemeente concreet gaat investeren in samenwerking met ondernemers, in de doorontwikkeling van De Mars en in allerlei cleantechprojecten.
Het jaarplan
Met het jaarplan wordt ingezet op het mogelijk blijven maken van zoveel mogelijk concrete cleantech projecten en initiatieven. Zowel bestaande (zoals het Cleantech Center) als nieuwe initiatieven. De gemeente wil hotspots (plek waar innovatieve ontwikkelingen rond een thema bij elkaar komen) stimuleren. Ook wordt gestreefd naar grote stappen in energieneutraliteit. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor energiebesparing en energie-opwekking (zoals zonnepanelen op bedrijfsdaken) op De Mars en De Revelhorst, het uitwisselen van warmte en koude tussen bedrijven, en voor de gemeente om meer duurzaam in te kopen. Met deze projecten moet ook het al bestaande economisch sterke cleantech cluster in Zutphen verder groeien.
De Mars
De gemeente wil de ambitie op het gebied van cleantech onder andere ook waarmaken door intensiever samen te werken met ondernemers. Dat gebeurt in Zutphen zelf en in de Cleantech Regio. Daarnaast maken gemeente en ondernemers samen een businessplan voor De Mars. Zij kijken daarbij met name naar kansen voor cleantech en ook naar een moderne (ondergrondse) infrastructuur voor het bedrijventerrein, zoals het elektranet, glasvezel. Ook extra investeren in een goede samenwerking tussen de ondernemers onderling (parkmanagement) is van belang voor de toekomst van De Mars. Voor de profilering van de economische kracht van Zutphen zijn al eerder middelen beschikbaar gesteld.
Focustraject
Het verder aanjagen van de economie en werkgelegenheid is prioriteit nummer 1 van het college. Inzetten op cleantech past daarbij. Zutphense bedrijven staan vooraan in de 21e eeuw door zuinig te zijn met energie en grondstoffen en door innovaties in de hele productie- en bedrijfsketen. Denk bijvoorbeeld aan voormalige afvalverwerkers die zich hebben ontwikkeld tot moderne bedrijven die de afvalstroom verwerken tot nieuwe grondstoffen. Dit zogenaamde circulaire cluster is toonaangevend in Nederland en daarbuiten en kan nog verder groeien. Maar ook bedrijven die hun productie recent hebben ingericht in de lijn van schone technologie, ofwel: cleantech. Daardoor creëren we meer banen en minder afval, gebruiken we minder energie en binden we (nieuwe) ondernemers en krachtige inwoners aan Zutphen.