SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Vooroorlogse winkelstraatje Barlheze.

Met een stadswandeling terug in de tijd van Joods Zutphen

ZUTPHEN - Zo rond de dodenherdenking en bevrijdingsdag is het een mooi moment op je te verdienen in de geschiedenis. Zo overleefde slechts tien procent van de Zutphense Joden de tweede wereldoorlog. En dat terwijl er voor de oorlog een grote, bloeiende Joodse gemeenschap was in de stad. 

Zutphenaar Bart Mendelson neemt mensen mee tijdens de ‘Stadswandeling Joods Zutphen’. “Een stadswandeling langs sporen van Joods leven in Zutphen” zo legt hij zelf uit. Onder leiding van een gids wordt er een route gelopen door Nieuwstad- en Barlhezekwartier in Zutphen. 

Geschiedenis
Rond 1800 begon het Joodse leven in Zutphen op gang te komen. Aan het eind van de negentiende eeuw kende Zutphen een grote, bloeiende Joodse gemeenschap.

De gevolgen van de bezettingsjaren 1940-1945 betekenden vrijwel het einde van de Joodse gemeenschap van Zutphen.

Lees verder onder de foto...

De Joodse vlag.
© Pixabay.com

“Tijdens de Stadswandeling Joods Zutphen komt u aantal sporen tegen van Joods leven, variërend van het vroegere verenigingsgebouw Hof van Flodorf tot het vooroorlogse winkelstraatje Barlheze zoals op de foto te zien is” aldus de gids. 

Aan de hand van gebouwen, woonhuizen en winkelpanden wordt de geschiedenis van de Joodse inwoners van Zutphen. De verhalen worden, waar mogelijk, toegelicht met oud fotomateriaal.

De rondleiding is gratis. Wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de restauratie van de Joodse Begraafplaats. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.