SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Heb je de vlag al klaarstaan? Dit zijn de regeltjes

REGIO - Heb jij onze driekleur al klaarstaan bij de voordeur voor Koningsdag? De aankomende week mag je h’m laten staan. Er wordt namelijk drie keer gevlagd. En zo doe je het goed: 

Rijksoverheid zegt:

“Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.”

Koningsdag 🇳🇱
Bij gebouwen van de overheid, zoals het Stadhuis moet de vlag verplicht wapperen. Op deze dag, net als op verjaardagen van leden van het Koninklijkhuis, mag je een oranje wimpel aan de vlag hangen. Volgens het protocol mag hij hangen van zonsopgang tot zonsondergang. Dit is van ongeveer 06.15 uur tot 20.45 uur

Dodenherdenking 🇳🇱
Op dodenherdenking hangt de vlag halfstok bij alle overheidsgebouwen en bij veel mensen thuis. Het protocol schrijft dat dit alleen mag tussen 18.00 uur en zonsondergang (20.45 uur). De rest van de dag mag de vlag bovenin de mast gehesen worden, maar dit wordt wel afgeraden. 

Bevrijdingsdag 🇳🇱
Op bevrijdingsdag hangt de vlag, zonder wimpel, bovenin de mast. Dit mag van zonsopgang (06.15 uur) tot zonsondergang (20.45 uur) 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.