Dorpse slordigheid in de gaten gehouden door fanatieke buurtpreventie
De pet die de buurtpreventie draagt.

Dorpse slordigheid in de gaten gehouden door fanatieke buurtpreventie

Snelheidsduivels, hangjongeren, overvallers of wat voor misdadigers dan ook, het wordt misdadigers lastig gemaakt in Warnsveld. Dit doordat de buurtpreventie erg fanatiek te werk gaat in het dorp. Donderdag kwamen zij bij elkaar om te spreken over de stand van zaken met de vrijwilligers. 

"Het is de laatste jaren wel minder met inbraken"
Wijkagent Roos Kok

Minder blauw, maar wel meer ogen
Roos Kok is wijkagent van Warnsveld, en staat in goed contact met de buurtpreventie: “Het is goed dat mensen zelf dingen signaleren. Omdat wij als politie niet overal kunnen zijn. Steeds minder blauw op straat. Maar zo hebben we toch meer ogen in de wijk,” 

Kok is niet bang dat de burgers zelf agentje gaan spelen: “Ze zijn goed geïnformeerd. Dus daar ben ik niet bang voor.” Of er echt meer voorkomen wordt is onbekend: “Dat is lastig en niet meetbaar voor ons. Het is de laatste jaren wel minder met inbraken. Maar dat is landelijk.” Hoe de buurtpreventie werkt in Warnsveld is uniek voor de regio: “Voor zover ik weet zijn ze in Zutphen wel bezig. Maar niet zo fanatiek als in Warnsveld, met meerdere bijeenkomsten en een voorzitter.” 

De politie heeft nauw contact met de buurtpreventie, via de mail houden ze elkaar op de hoogte over wat er speelt in de wijk. De buurtbewoners zelf houden contact met elkaar via WhatsApp-groepen. Voor elke wijk is er inmiddels één: “Dat heeft veel meerwaarde. In andere gebieden durven inbrekers niet meer doordat ze weten dat er een groepsapp is. Dan zijn er voor hun teveel ogen.” 

Dorpse slordigheid
Roel van Oosten is voorzitter van de projectgroep. En hij vindt de buurtpreventie erg belangrijk voor een dorp zoals Warnsveld: “Het belangrijkste is dat we op deze manier helpen om het gevoel van veiligheid te bevorderen” vertelt van Oosten. “De bedoeling is ook om mensen te helpen zelf wat alerter te zijn.” Hij denkt dat het komt door de “dorpse slordigheid”: “Slordigheid en vertrouwen, dat heb je in een dorp. En maakt het voor inbrekers makkelijk.” 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.