Met woningplan Lochem-Oost+ zet gemeente Lochem stap vooruit voor honderden woningen
- Nieuws
- 24 juli 2025
- LokaalLochem
LOCHEM - De gemeente Lochem zet een belangrijke stap in de uitbreiding van woningbouw. Het college van burgemeester en wethouders heeft de Startnotitie Lochem-Oost+ aan de gemeenteraad aangeboden. Wanneer de raad hiermee instemt, kan de planvorming voor een nieuwe woonwijk in Lochem van start gaan. Het plangebied bestaat uit het al aangewezen Kernvisiegebied Lochem-Oost en het aangrenzende gebied ten westen daarvan, gelegen tussen kantorenpark Stijgoord, de Tusselerdijk en de rivier de Berkel.
De gemeenteraad wees de locatie Lochem-Oost in de Kernvisie Wonen Lochem-Zwiep aan als uitbreidingslocatie voor een programma van circa 300 woningen. Op grond van de vastgestelde Omgevingsvisie Lochem 2040; Krachtig en in balans geldt het gebied direct ten westen van de Kernvisielocatie als zoeklocatie voor woningbouw vanaf 2030. Hier ziet het college mogelijkheden voor extra woningen en eventueel maatschappelijke voorzieningen.
Wethouder Marja Eggink: “Het college is blij met de mogelijkheid om het plan Lochem-Oost+ te kunnen ontwikkelen. Als de gemeenteraad hiermee instemt, biedt de bouw van deze woningen mogelijkheden voor veel verschillende groepen mensen. Voor doorstromers, starters, ouderen, gezinnen, voor huur- en koopwoningen. Dit aantal woningen betekent een grote bijdrage aan de woningbouwopgave tot 2030 om 1.300 woningen te bouwen. Ook voor de opgave na 2030 draagt dit plan bij. In veel kernen van de gemeente Lochem vindt woningbouw plaats. Sommige plannen liggen nog op de tekentafel, voor andere plannen is de bouw gestart of gaat de schop binnenkort in de grond.”
Ruimte voor groei tot 2040
Door de beide gebieden in Lochem-Oost+ samen te ontwikkelen, ontstaat een grotere en toekomstbestendige locatie voor woningbouw. Dit sluit aan bij de Woondeal om tot 2030 1.300 woningen te bouwen en voor verdere uitbreiding bij de Omgevingsvisie Lochem 2040.
De nieuwe wijk biedt plek aan huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen en voor diverse doelgroepen. Daarmee speelt de gemeente in op de grote vraag naar betaalbare en passende woonruimte in Lochem.
Slimme en efficiënte ontwikkeling
Door de gebieden samen aan te pakken, kan de gemeente beter plannen. Zo wordt versnippering voorkomen en kunnen voorzieningen zoals wegen en bruggen efficiënter worden aangelegd. Ook neemt de gemeente bij de ontwikkeling alvast de woningbehoefte na 2030 mee.
Uit een haalbaarheidsanalyse blijkt dat de ontwikkeling financieel verantwoord is. De gemeente verwacht de te maken kosten terug te verdienen via de verkoop van bouwrijpe grond. Om de planvorming verder uit te werken, verzoekt het college de gemeenteraad om een aanvullend voorbereidingsbudget van €275.000 beschikbaar te stellen.
Vervolg: ruimtelijke visie
Wanneer de raad de Startnotitie vaststelt, begint de gemeente aan de volgende fase: het werken aan een ruimtelijke visie. Daarbij is inbreng van belanghebbenden mogelijk. De komende jaren wordt gewerkt aan een wijk die klaar is voor de toekomst.
De gemeenteraad bespreekt de startnotitie waarschijnlijk in één van haar vergaderingen in het najaar. De agenda voor raadsvergaderingen is te vinden op www.lochem.nl en in het Gemeentenieuws.