SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Het Plein geeft zonder toestemming medische gegevens vrij

ZUTPHEN - Het Plein, die uitkeringen en zorg regelt in Zutphen, heeft er geen moeite mee zonder toestemming medische gegevens te verstrekken. Emily, die eerder haar verhaal deed over dat de werkwijze van Het Plein (lees hier) doet ook uit de doeken dat medische gegevens zomaar vrij gegeven worden. 

Informeren 
Emily heeft bij Het Plein geïnformeerd naar een fietskaart. Hiermee zou zij door voetgangersgebied mogen fietsen. Want door de handicap die zij heeft is het dan makkelijker om in bijvoorbeeld de binnenstad te komen. Door Het Plein werd zij doorverwezen naar de gemeente. Daar heeft zijn alleen geïnformeerd hoe het precies zit met die kaart. Die zeiden tegen haar dat zij er naar zouden gaan kijken. 

Privacy gevoelig
De gemeente heeft, om alles over de fietskaart uit te zoeken, bij Het Plein informatie over Emily opgevraagd. Informatie uit haar medische gegevens om precies te zijn. Zo wist de gemeente dat zij in de zomer dat zij gekeurd moet worden om te weten of zij nog steeds in aanmerking komt voor de parkeerkaart die zij bezit. Gegevens die niet zomaar doorgegeven mogen worden zonder toestemming. De gemeente heeft in een brief aan Emily aangegeven informatie te hebben gekregen van Het Plein. Dat terwijl zij daar nooit toestemming voor gegeven heeft. 

"De standaard policy is natuurlijk dat dit niet mag gebeuren. Dit mag namenlijk niet" aldus een woordvoerder van Het Plein. "Hoe dit toch heeft kunnen gebeuren is mij onbekend. We gaan dit tot op de bodem uitzoeken."

 

De naam van de betrokkene is gefingeerd, de echte naam is bekend bij de redactie.

Wij horen graag meer verhalen over mensen die geen fijne ervaringen hebben met Het Plein. Contact mag opgenomen worden met ons via [email protected].

Lees ook: Pleinvrees: gemeente en Het Plein maken het moeilijk voor mensen met handicap

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.