Lintjesregen in Zutphen en Brummen
- 26 april 2016
- Jelle Seubring
ZUTPHEN - De dag voor koningsdag betekend dat er lintjes worden uitgedeeld aan zo'n duizend inwoners van Nederland. Lintjes worden uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor de samenleving. En ook in Zutphen en Brummen werden deze uitgedeeld.
Zutphen
Vanmorgen hebben maar liefst vier inwoners van de gemeente Zutphen een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen vanwege hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Deze werden dinsdagochtend in de Burgerzaal uitgereikt door burgemeester Carry Abbenhues.
Gerrie Willemsen-Heuvelink, Heleen Buijs-de Later, Jonno van der Werf en Gerard van der Brug kregen een lintje.
Mevrouw Gerrie Willemsen-Heuvelink (71 jaar, Zutphen)
Vanaf 1965 tot heden (mantel) is ze zorger van diverse familieleden en buurtbewoners. Zij doet en deed alle zich voordoende klussen, zoals aankleden, vergezellen bij doktersbezoeken, boodschappen doen en zij hielp een aangenomen nicht bij het vinden van haar biologische familie.
Van 1990 – 2014 was zij, gedurende ruim 20 jaar, ook mantelzorger van een goede kennis, van wie de directe familie het grootste deel van het jaar in het buitenland verbleef. Zij kon mede door haar zelfstandig blijven wonen.
En zij is veelzijdig: medeauteur van de publicatie ‘Aan het eind van de lange brug begint De Hoven’’ over de Zutphense wijk De Hoven. Zij zorgde voor o.a. de beeldresearch en verzamelde interviews. Organiseerde een foto-expositie over de Zutphense wijk De Mars en initieerde en schreef mee aan de publicatie ‘Zutphen De Mars, 125 jaar wonen en werken tussen water en spoor.
Sinds 2006 vrijwilliger bij museum Boer Kip. Zij was een van de mensen die er voor zorgde, dat de nalatenschap van Herman Kip van start kon gaan. Zij verzorgt een kernrol, waar ze veel tijd in steekt. Zij is 1 van de drijvende krachten van het museum. Zij staat voor de zaak.
De heer Gerard van der Brug (70 jaar, Zutphen)
Van der Brug was werkzaam als predikant bij de Nederlands Hervormde kerk (de Walburgiskerk) in Zutphen van 1982 – 1998 en in het naburige Harfsen van 1998 – 2014.
1982 – 1998 medeorganisator van de integratie van de Hervormde kerk en de Gereformeerde kerk in Zutphen, er zijn door hem talloze gemeenschappelijke diensten, projecten, bijeenkomsten geïnitieerd. Hij was geruime tijd voorzitter van de Zutphense Raad van Kerken
Vanaf 1982 is hij de oprichter en lid van het klokkenluidersgilde Sint Walburgiskerk en gids.
Als Gildemeester heeft hij de aanzet gegeven voor de uitbreiding van het klokkensysteem van 4 naar 6 klokken, wij horen ze wekelijks luiden. Het monumentale Baderorgel is gerestaureerd en bij de openstelling van de Librije, de middeleeuwse bibliotheek van de Walburgiskerk heeft hij een belangrijke rol gespeeld. Ook heeft hij een grondige studie gedaan naar de heilige Walburga, patrones van de kerk en schrijft hij aan een boek over haar. Eerder van zijn pen verscheen het toneelstuk over Walburga en is het opgevoerd in de kerk.
Gedurende lange periode is hij betrokken bij Radio Kerkplein, als medeoprichter van Radio Kerkplein, actief lid van de redactieraad en als interviewer.
Zijn lidmaatschap van het Shrewsbury comité van 1990-2014 en de activiteiten die hij organiseerde in het kader van deze stedenband zijn niet onopgemerkt gebleven, evenals zijn lidmaatschap van de Adviescommissie Meander gedurende 11 jaren.
Tevens is hij secretaris van de Historische Vereniging Zutphen sinds 2011, tekstschrijver voor de musical Beethoven in 2014 …. Hij is een zeer actief en creatief persoon.
Mevrouw Heleen Buijs-de Later (64 jaar, Warnsveld)
Van 1998 – 2005 was zij raadslid van de voormalige gemeente Warnsveld. Zij is medeoprichter en voorzitter (vanaf 2006) van de dorpsraad van Warnsveld. Zij behartigt met medeleden de Warnsveldse belangen in de ruimste zin des woord. Zij vervult een voortrekkersrol en bent het boegbeeld van de Dorpsraad.
In de peuterspeelzaal en de kinderopvang in Warnsveld is zij voorleesvrijwillger. Ook was ze vrijwilliger bij de Buurtzorg van GGnet, daar gaf ze bezigheidstherapie en ondersteunde de begeleiding van mensen in hun laatste levensfase
Vanaf 2014 vervult zij de voorzittersfunctie van het Comité Herdenkingen tweede Wereldoorlog in Warnsveld. Zij schreven tevens het boek ‘Warnsveld 1940-1945 herinneringen aan oorlog en bevrijding dat in menig boekenkast staat.
Daarnaast was ze jurylid van de verkiezing van de stadsdichter, en is zeer actief als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand vanaf 2000. Zij heeft in totaal meer dan 400 huwelijken voltrokken.
De heer Jonno van der Werf (62 jaar, Zutphen)
Hij is vanaf 1993 werkzaam in de Antroposofische bibliotheek, begonnen als vrijwillige activiteit naast zijn betaalde werkzaamheden.
Hier is hij beheerder van de Antroposofische Bibliotheek in Zutphen. Die kent 200 leden. Hij draagt zorg voor o.a. het aan- en verkopen van boeken, hij verzorgt de correspondentie en de financiën en hij organiseert allerlei activiteiten.
In alle jaren is hij het aanspreekpunt geweest, altijd bereid te helpen, zijn kennis te delen en er staan ook in moeilijke fasen van de bibliotheek. Hij is rechtschapen, treedt niet op de voorgrond, maar is er altijd en heeft oprechte belangstelling voor ieder mens die de bibliotheek binnenkomt. Volgens ingewijden ‘draagt hij de bibliotheek in hoofd en hart’.
Brummen
Ook in Brummen vond een lintjesregen plaats. Burgemeester Alex van Hedel heeft aan twee inwoners uit de gemeente Brummen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De heren Bruno de Vries uit Eerbeek en Wim Bleumink uit Brummen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij kregen het bijbehorende lintje opgespeld door de burgemeester. De huldiging vond plaats op Kasteel Engelenburg in Brummen.
De heer De Vries (35 jaar, Eerbeek)
De inmiddels 80-jarige heer De Vries uit Eerbeek is al meer dan vijfendertig jaar actief in de lokale samenleving. Zo is hij vanaf 1978 actief lid van de Partij van de Arbeid. Zes jaar was hij bestuurslid van de afdeling Brummen en vanaf de oprichting in 2009 ook lid van het ombudsteam van die partij. Hij heeft ook een rol gespeeld bij het samenstellen van ombudsteams in de regio. Door het regelmatig schrijven van ingezonden stukken in plaatselijke media geeft hij blijk van zijn grote betrokkenheid. Ondanks zijn gevorderde leeftijd en zijn afnemende gezondheid is hij nog steeds actief binnen de PvdA en laat zijn stem regelmatig horen.
De heer De Vries is ook sinds 1987 een actief lid van de Eerbeekse volleybalvereniging Spiker. Een van zijn bijzondere verdiensten als bestuurslid was het verbeteren van de informatievoorziening en PR van de vereniging. Dit geldt overigens ook voor de Stichting Evenementen Commissie Eerbeek, waarvan hij van 1995 tot 2014 bestuurslid is geweest. Hij was prominent betrokken bij grote evenementen zoals Eerbeek Super Totaal en de kerstmarkten. Er werd hierdoor mede door zijn inbreng veel publiciteit gegenereerd onder inwoners en de vele toeristen die Eerbeek jaarlijks bezoeken. Eerbeek heeft hij daardoor op een positieve manier op de kaart weten te zetten.
Verder was De Vries initiatiefnemer en oprichter van de Belangenvereniging Camping Sudermeer in Stavoren. Hij heeft zich daarbij als secretaris en later ook bestuursvoorzitter actief ingezet voor het belang en welzijn van de recreanten op camping Sudermeer. Hij zet zich tot aan de dag van vandaag met veel enthousiasme en energie in om de belangen van de recreanten van de camping zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Een andere bestuursfunctie die De Vries vanaf 2010 vervult is die van voorzitter van Vereniging Bewoners-Appartementen Sleperserf. Ook neemt hij de secretariële werkzaamheden voor zijn rekening. In het bestuur is hij de drijvende kracht en de vertegenwoordiger naar buiten toe. Zo onderhoudt hij bijvoorbeeld de contacten met de woningstichting en andere organisaties. En daarbij verzorgt hij ook de nieuwsbrieven voor de bewoners/leden. Hij wordt ervaren als een actieve, open en toegankelijke man die de belangen van de bewoners op een prima manier behartigt.
De heer Bleumink (69 jaar, Brummen)
De 69-jarige heer Bleumink uit Brummen is meer dan 25 jaar actief in de Brummense samenleving. Zo vervulde hij sinds 1994 uiteenlopende vrijwilligerstaken bij voetbalvereniging V.V. Oeken. Standaard was hij elke zaterdagochtend vanaf acht uur aanwezig als gastheer op het sportcomplex om iedereen de weg te wijzen en alles in goede banen te leiden. Hij zorgde voor het openen van het clubhuis, wedstrijdplanningen, inname van wedstrijdformulieren, indeling en controle van de kleedkamers, het hijsen van de KNVB- en verenigingsvlaggen, het tijdig doorgeven van afgelastingen, ontvangst van bezoekers, koffie en thee voor een ieder. Ook trad hij bij verenigingsevenementen op als verkeersregelaar.
Vanaf 1999 is de heer Bleumink zeer actief als vrijwilliger bij Philadelphia Zorg te Brummen. Zijn werkzaamheden variëren van het onderhouden van de tuinen tot het wekelijks halen en brengen van minder valide ruiters naar en van de manege. Daar helpt hij hen ook bij het paardrijden. Verder brengt hij cliënten naar het station, sportgelegenheden en zelfs naar vakantieadressen. Ook behartigt de heer Bleumink sinds een paar jaar de belangen voor een cliënt. Dit alles doet hij in alle bescheidenheid en belangeloos.
Vanaf 2002 is Bleumink ook bestuurslid van de Stichting Wijkraad De Oliemolen. Naast het penningmeesterschap is hij ook degene die meehelpt met organiseren van diverse evenementen zoals oudejaarsbijeenkomsten en de burendag. Daarnaast is hij actief als vrijwillig chauffeur bij Buurtbusvereniging Brummen-Leuvenheim. Hij rijdt wekelijks volgens een vast schema en in de wintermaanden draait hij wekelijks een extra dienst om het grote aanbod van passagiers op te vangen. De heer Bleumink is een loyale, punctuele en betrouwbare vrijwilliger waarop men altijd een beroep kan doen. Ook is Wim Bleumink actief voor De Zonnebloem. In de zomer van 2012 heeft de Brummense afdeling van deze organisatie een speciale middag georganiseerd voor uitsluitend mannen met een fysieke beperking. Een succes dat om een vervolg riep. De heer Bleumink was hierbij nauw betrokken. Begonnen als een kleine activiteit bestaat deze mannengroep inmiddels uit twintig gasten en acht vrijwilligers. De heer Bleumink is een drijvende kracht met een tomeloze inzet en energie.