Voor de 25ste keer de Goede Doelenmarkt in Lochem

Voor de 25ste keer de Goede Doelenmarkt in Lochem

Een feestje dus…? Ja en nee! “Natuurlijk zijn we er trots op dat we voor de 25e keer deze uit Lochem niet meer weg te denken markt mogen organiseren.” Aldus Dick Beltman voorzitter van de stichting. Dit zal gevierd worden met feestelijke tinten. Maar, zo zegt de organisatie, je moet ook onderkennen dat we in een land en wereld leven waarin het lang niet voor iedereen een feestje is. “Om toch te zorgen voor een paar druppels op gloeiende platen (wat zeggen we dat toch vaak, hè…) organiseren we dus onze Goede Doelenmarkt.”

De Goede Doelenmarkt zal plaatsvinden in de Gudulakerk aan de Markt in Lochem op 8 en 9 december. Op die “feestelijke dagen” is er weer van alles te beleven voor jong en oud. Ooit begon het evenement als een kleinschalige alternatieve kerstmarkt: ‘De ander(e) kerstmarkt’, bedoeld om ook andere kanten van de kersttijd te belichten. “In De Garve konden toen charitatieve/non-profit organisaties bij ons terecht. Dat onderdak bieden we hen nu in de Gudulakerk op de Markt.”

Ook na 25 keer Goede Doelenmarkt nog steeds actueel èn nodig! 

In goede samenwerking met de gemeente Lochem, de Plaatselijk Commissie van de Gudulakerk, en heel veel vrijwilligers, gaat de Stichting Goede Doelenmarkt Lochem er dit jaar weer een prachtig evenement van maken. “En dat voor de 25ste keer!”

Wie – wat – waar?

Gudulakerk op de Markt in Lochem. Op vrijdag 8 december van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdag 9 december van 09.30 - 16.00 uur kun je gezellig komen shoppen in de Gudulakerk in het centrum van Lochem. Dat kan bij ongeveer 20 kramen die ook dit jaar verschillende goede doelen vertegenwoordigen. Daarbij kom je ook dit jaar weer goede doelen tegen die projecten steunen voor kinderen in Nederland en in het buitenland. Kinderen die vaak opgroeien in slechte omstandigheden worden onder andere met uw bijdrage een beetje geholpen. Je zult bijvoorbeeld als kind maar op puinhopen moeten spelen – geen ouders meer hebben – geen kansen krijgen om je te ontwikkelen…

Maar ook andere doelgroepen passeren de revue, zoals bijvoorbeeld mensen met afstand tot de arbeidsmarkt – activiteiten op een zorgboerderij – mannen en vrouwen van wie de geest verwaait – ouderen en zieken die mogen rekenen op een extraatje met aandacht en/of uitstapjes – producten en producenten in de derde wereld – activiteiten die de natuur en biodiversiteit koesteren – in Nederland en andere landen opkomen voor de belangen van vluchtelingen al-dan-niet- door-oorlogen veroorzaakt – hulp na natuurrampen – aandacht voor mensenrechten als die in de knel komen – behoud van historisch materiaal als kinderboeken.

Er is weer van alles te koop en te doen, vaak al tegen kleine prijsjes. Wat voorbeelden: kerstartikelen, vogeltaarten, wenskaarten, 2e hands spullen, boeken, lp’s, cadeauartikelen, curiosa, kaarsen, inmaakproducten, brocante, sieraden, kerstkransen en textielproducten. Waag een gokje in de loterij en geniet van veel eigen gebakken lekkers. 

 | Goede Doelenmarkt

Welke goede doelen treft u aan?

Zo zijn goede doelen met educatieve kansen of medische hulpverlening duidelijk aanwezig. Een greep uit het aanbod: naast Stichting Campvuur en Unicef met als focus: educatie kansen, zijn SOS-kinderdorpen en Kinderen in de Knel aanwezig. Projecten in India, maar ook de Welfare van het Rode Kruis, Amnesty International, het Alzheimer Trefpunt, de Wereldwinkel, IVN (natuureducatie), de Zonnebloem, het Oude Kinderboek en Construcasa zijn aanwezig. Ook kun je Zorgboerderij de Reube, een kraam van ZoZijn en van de Oekraïense kinder(werk)groep tegenkomen. Daarnaast is InnerWheel aanwezig (gelieerd aan serviceclubs) die zich naast de vele andere deelnemers ook inzet voor eenmalige projecten.  

Op 8 en 9 december: alleen kommer en kwel? 

Nee, natuurlijk niet! Dat zou niet bij een jubileumfeestje passen. Voor verschillende momenten op die vrijdag en zaterdag heeft de organisatie een aantal “artiesten” kunnen contracteren die (vaak belangeloos of tegen een geringe vergoeding) de bezoekers met hun optredens trakteren. “Zo wordt ons feestje nog completer!” 

Een greep uit dit flankerende programma met optreden van: Muziekgroep Ad Hoc, de pianisten Louis Hoffman, Aart de Groot en Piet Schollema, het Lochems Mannenkoor, Evert Witteveen op keyboard, de Zompenkearls – het Surpisekoor – Kwartet Romantique. Een gevarieerd aanbod dus, die soms een kerst karakter hebben, maar vaak ook niet. “Voor elk wat wils! Laat u verrassen!”

En vergeet vooral ook het koffie/thee- en gebakbuffet niet. Rond etenstijd staat er ook een kop soep  klaar. En voor de liefhebbers is er natuurlijk ook een “winterse” Glühwein. De opbrengst van dit buffet komt ten goede aan de exploitatie van de kerk. Voor kinderen is een speurtocht beschikbaar met vragen waarvan het antwoord in de kramen van de deelnemers te vinden is. Natuurlijk ontvangt elk kind een prijsje, ook al zijn de antwoorden fout en onvolledig.

Meer informatie

Voor dit evenement helpen veel vrijwilligers mee om de markt mogelijk te maken. Door de aankleding is het er warm, knus en gezellig. Meer weten?  Het volledige programma komt op de website te staan. Houd de website dus goed in de gaten voor meer informatie: www.goededoelenmarkt-lochem.nl. Die info staat ook op flyers die op diverse punten beschikbaar zijn.

De Goede Doelenmarkt mag gelukkig rekenen op bijdragen van een aantal sponsoren: Fonds 1819, Sitework, Stichting Lochems Steunfonds, Onisontwerp, Autohopper Toenink-Lochem. “Mede dankzij hen kunnen we deze Goede Doelenmarkt voor iedereen betaalbaar houden.”

Mocht je nog vragen hebben, de volgende bestuursleden beantwoorden ze graag.

  • Tineke Nederlof (secreataris) 0573-252768
  • Johan Grijzen (penningmeester) 0573-253862
  • Trees Beltman (bestuurslid) 06-12064998
  • Dick Beltman (voorzitter) 06-22559102 

Nog even op een rijtje: 

  • Goede Doelenmarkt Lochem
  • Vrijdag 8 december: 13.00 – 18.00 uur 
  • Zaterdag 9 december: 09.30 – 16.00 uur
  • Gudulakerk op de Markt in Lochem 
  • (honden en andere dieren zijn niet welkom – u wel!) 
  • Gratis toegang.
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.